Fotod: aeda korrastanud perekond tegi uskumatu ajaloolise avastuse

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Tagaaias paljastanud ilmasõjaaegne varjend.
Tagaaias paljastanud ilmasõjaaegne varjend. Foto: KMG / SWNS / Scanpix

Kolm aastat tagasi ostetud kodu aeda korrastama asunud perekond leidis kaevetööde käigus maapõuest midagi, mille olemasolust neil aimugi polnud.

Suurbritannias Kentis elav pere on hämmingus: kolm aastat tagasi ostetud kodu aeda korrastama asunud Kelly ja Sean Webb leidsid mulla alla mattunult varjendi, mis pärit teisest maailmasõjast, vahendab Daily Mail. 

Kelly Webb ja tema poeg Riley varjendi juures.
Kelly Webb ja tema poeg Riley varjendi juures. Foto: KMG / SWNS / KMG / SWNS

30ndatel valmistatud Andersoni varjendid pakkusid teise ilmasõja ajal miljoneid peresid sakslaste õhurünnakute eest. Tavaliselt valmistati neid terasest, kuid Webbide aiast leitud varjend on lisaks veel betooni valatud - see on väga haruldane lahendus. Kohalik ajaloolane arvab, et pärast maailmasõda kasutati varjendit mingit aega tööriistakuurina.

Webbide pere on nüüd korralikult vaeva näinud, et ajaloolist eset ilusti välja kaevata. «Selle avastamine oli väga põnev. Esmalt paljastus varjendi lagi ja siis vähehaaval alla sügavale viivad trepiastmed,» räägib pereema Kelly Webb. 

Varjendi sisemus.
Varjendi sisemus. Foto: KMG / SWNS / KMG / SWNS

«See on tükk ajalugu, mis tekitab palju küsimusi ja paneb mõtlema minevikule. Näiteks miks see ikkagi betooniga kaeti ja kas siia varjus sõja ajal üks perekond või oli neid rohkem. Varjendis on olnud elektriühendus,» räägib Webb.

Pereemal oli küll plaanis sellesse paika kena muruplats rajada, aga nüüd on plaanid muutunud ja varjend jääb igal juhul kaunilt eksponeerituna alles. Perepojad võivad seal mängida ja seda pelgupaigana kasutada. Naisel on plaanis varjend kergelt sisustada, aga elektriühendust ta taastama ei hakka.

Varjend.
Varjend. Foto: KMG / SWNS / KMG / SWNS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles