Pikalt propageeritud lahendus koduaeda võib kujuneda täielikuks katastroofiks

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Uus suund aianduses on, et tuleks teha kõik endast olenev selleks, et koduaeda võimalikult palju kasulikke putukaid meelitada. Muidugi on siin oma võimalust näinud ja seda ära kasutanud ka paljud suurtootjad, paraku pahatihti täiesti ebaõnnestunult.

Bioloog Colin Purrington kirjutab oma blogis, et pikalt propageeritud ja tasapisi massidesse jõudnud putukahotellidest võib saada kasulike putukate surmalõks, sest suurtootjad ei süvene sellesse, milline üks õige putukahotell tegelikult olema peaks, ja müüvad inimestele valmislahendusi, mis putukate seas haigusi levitama hakkavad.

Masstoodangu hotellide puhul on Purringtoni sõnul peamiseks probleemiks see, et need ei vasta putukate tegelikele vajadustele: need on liiga kitsad, neid ei ole võimalik puhastada, nende katused ei ulatu piisavalt üle serva, et kaitsta hotelle niiskuse eest. Sageli puudub neil hotellidel ka tagumine sein, mis tähendab, et putukatel pole pesitsemiseks sobivaid tingimusi. 

Puhastamata ja mädanevad pesad ei tähenda alati kahjuks seda, et putukad omaenese tarkusest selle hülgaksid. Räpases pesas levivad aga kõikvõimalikud haigused, mis putukatele laastavalt mõjuvad. Niisiis võib juhtuda, et tahtes teha head, teed tegelikult oma aias pesitsevatele putukatele korvamatut kahju ja oled osaline putukahaiguste levitamisel.

Selle hotelli katuseserv võiks natuke kaugemale ette ulatuda.
Selle hotelli katuseserv võiks natuke kaugemale ette ulatuda. Foto: Shutterstock

Hea putukahotell vastab järgmistele punktidele:

  • seda on lihtne igal aastal vähemasti korra puhastada ja sa ka teed seda;
  • pesitsemisavaused on vähemasti 150 mm sügavad;
  • sellel on korraliku servaga katus, mis kaitseb pesa niiskuse eest;
  • see kinnitub puu või lauajupi külge kruvide, mitte traadiga.

Kõige turvalisem on selline hotell ise ehitada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles