Väikelinnades on suurenenud nõudlus seni põlu all olnud kinnisvara vastu

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Uued tuuled väikelinnade kinnisvaraturul.
Uued tuuled väikelinnade kinnisvaraturul. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja/ Scanpix

Väikelinnades on nõudlus ühetoaliste ja esimese korruse korterite osas suurenenud.

Idu-Viru maakonna linnade turuaktiivsus on Arco Vara analüütiku Mihkel Eliste sõnul koondunud väiksematoaliste korterite ümber. See tuleneb ennekõike piirkondlikest demograafilistest teguritest, kus elanikkond on järjest vananev ning pensioniealised soovivad üle jõu käiva korteri ühetoalise vastu välja vahetada.

Sarnane trend on hetkel sisuliselt kõikides Eesti väikelinnades, mistõttu on varem pigem põlu all olnud esimese korruse korterid muutunud vägagi atraktiivseks kaubaks.

«Ülejäänud Eesti piirkondades näeme samaaegselt, et vanemaealised soovivad maamajadest lahkuda ning kolida linna korterisse, kuid elamud on sageli juba väga halvas seisukorras ning mitmed kommertspangad ei võimalda selliseid kinnistuid nooremapoolsetel tarbijatel pangalaenuga soetada, või siis vähemalt soetada seda piisavalt sobilikel laenutingimustel,» nentis analüütik.

Ehituslikult vanemate ning kehvas seisukorras elamute pakkumine on Eliste sõnutsi pea kõigis Eesti hajaasustusega piirkondades aegamööda suurenenud. Panganduses on aga hetkel jätkuvalt head ajad, laenude marginaalid on olenemata madalatest intressidest ajalooliselt kõrged ning laenupakkujate vaheline konkurents hiljutiste ühinemiste ja lahkumiste taustal vähenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles