Aiamööblit valides tuleb pettumuse vältimiseks materjalidele väga hoolega tähelepanu pöörata

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Kui kevadel selgub, et hästi hoitud ja hooldatud aiamööbel on ikkagi ajale alla andnud ning vaja oleks osta uus komplekt, võib see lihtsana tunduv ülesanne kujuneda korralikuks peavaluks. Mida peaks aiamööbli soetamisel silmas pidama?

Sisustuskaupluse Home4You tegevjuht Jüri Zoova ütleb, et aiamööblitrendid on pidevas muutuses nii nagu kõik muu sisustusse puutuv. «Uued materjalid ja tehnoloogiad pakuvad uusi võimalusi ja põnevaid lahendusi. Piirid kaovad, ühes tootes kombineeritakse erinevaid materjale,» räägib ta.

Erinevate materjalide kombinatsioonist sündinud pisut romantilise ilmega mööbel Laurino sobib hästi taluõuele.
Erinevate materjalide kombinatsioonist sündinud pisut romantilise ilmega mööbel Laurino sobib hästi taluõuele. Foto: Home4You

Nii näiteks on praegu popp panna kokku puitu ja roostevaba terast, alumiiniumi ja klaasi, puitu ja betooni. «Täielikult vettpidavad kangad ja kiiresti kuivav poroloon on teinud võimalikuks pehme mööbli kasutamise ka õues,» lisab Zoova.

«Moes on naturaalsed materjalid, puit, betoon, rotang, ning kombineerida eri materjalidest tooteid: puitlaud–plasttoolid, roostevaba terasest klaasplaadiga laud–rotangtoolid jne. Tulemuseks on sadu võimalusi naabrist eristuda,» selgitab ta.

Diivaniparadiisi juhatuse esimees Ahti Rattasep ütleb, et nende klientide hulgas on väga menukaks kujunenud kunstbambus. «See on asjalik seetõttu, et välja näeb naturaalne, samas on nahale sõbralik ja mis kõige olulisem – UV-kaitsega, ehk toode ei lagune päikse käes ära,» selgitab ta. Aga mõistagi on eestlaste lemmik jätkuvalt õlitatud täispuidust mööbel. «Puitmööblil on niipalju plusse, et miinuseid nagu ei olegi. Küll aga ei soovita meie kliimasse metallist aiamööblit, mis nahale on külm ja üldjuhul järgmiseks talveks roostes,» lisab Rattasep.

Eestlane armastab praktilisust

Võib juhtuda, et kui viimati soetati aiamööbel umbes kümme aastat tagasi, siis praegune valikute rohkus võtab nõutuks. Zoova ütlust mööda on Eesti inimesed üsna praktilised ja see puudutab ka aiamööblit. Juba enne ostu sooritamist mõeldakse näiteks selle peale, kuhu mööbel talvel ladustada. «See tähendab, et kokkupandav ja ladustatav mööbel on paljudel valikukriteerium. Samuti pööratakse tähelepanu, et mööbel oleks suhteliselt hooldusvaba. Kuna aiamööbel seisab väljas, siis paraku nõuab see ka vastavat hooldust. Üks asi on puhastada mööblit iga päev õhus levivast tolmust – sellest ei päästa ükski materjal. Küll aga on osasid materjale oluliselt lihtsam puhastada, näiteks wicker, alumiinium, textiline, roostevaba. Piisab pesemisest, näiteks survepesuriga. Teine asi on tagada mööbli pikaaegne kasutusiga ja hea välimus. Puidust mööblit tuleb regulaarselt õlitada, aga üldiselt on soovitatav ükskõik mis materjalist mööblit katta vastavate katetega ja talvel kuivas ruumis hoida,» juhendab Zoova.

Rattasep toob siinkohal välja, et kindlasti tuleks mööbli valikul tähelepanu pöörata sellele, kas mööbel on UV-kaitsega. See tähendab automaatselt, et mööbliesemete ja kasutatud kangaste eluiga on pikem kui kaitseta lahendustel.

Tänapäevased ilmastikukindlad materjalid lubavad lageda taeva all kasutada ka pehmet mööblit.
Tänapäevased ilmastikukindlad materjalid lubavad lageda taeva all kasutada ka pehmet mööblit. Foto: Home4Youa

Arvesta üldise sobivusega

Mööbli valimisel tuleb arvestada ka sellega, et see sobiks ümbritseva keskkonnaga. Nii näiteks tasuks valiku langetamisel silmas pidada maja arhitektuurilist lahendust ja kasutatud materjale. «Funkstiilis maja terrassile sobib selge joonega ja lihtsa vormikeelega aiamööbel. Aga miks ka mitte eksklusiivne taaskasutatud tiigipuust ja roostevabast karkassiga lahendus,» ütleb Zoova.

Ära ei tohi unustada ka arvukaid kortermajade rõdusid ja terrasse. «Seal on ruumi sageli väga napilt ja eelistatud on seetõttu väikesed kahe tooliga komplektid ning üksiktooted, näiteks tugitoolid ja ripptoolid,» lisab Zoova.

Kahtlemata on stiil aiamööbli soetajale äärmiselt tähtsaks muutunud ja ilumaitsele sobivat valitakse väga hoolega. «Moodne on praegu valida kandilise vormiga lahendusi. Need kipuvad sageli kõige paremini sobima ka aia ja maja üldise joonega,» selgitab Rattasep.

«Mööblit on väga lihtne uuemoeliseks kujundada ka näiteks istumispatjade või nende katete vahetamisega. Kui valida ajakohane ja trendikas muster või padja tegumood, on ka võib-olla pisut vanem mööblilahendus juba vähese vaevaga üsna tänapäevaseks ja ümbritsevaga sobivaks muudetud,» õpetab ta.

Foto: Shutterstock

Kõige odavam jäta poodi

Mõistagi pole aiamööbel koht, kus valida kõike odavamaid lahendusi. «Ka siin kehtib teada-tuntud kõnekäänd, et ma ei ole nii rikas, et osta odavaid asju. See tähendab, et ka aiamööbli puhul on väga odava lahenduse eluiga tõenäoliselt väga lühike. Tingimata tuleks mööbel kaupluses kohapeal üle vaadata ja mitte sooritada ostu vaid pildi põhjal ilma reaalset komplekti katsumata,» rõhutab Zoova.

Rattasep räägib, et nii mõneski välisriigis on kombeks osta odavat aiamööblit üheks hooajaks ja see siis sügisel lõkkes ära põletada, sest keegi ei ootagi, et see mööbel aastaid kestaks. Kuna eestlane on praktilise meelega, tasuks ka mööblit valida pigem ikka kestvat, mida sageli välja vahetama ei pea ja seetõttu tuleks hoolega uurida materjale, millest mööbel tehtud. «Kindlasti on metallist aiamööbel lühema kestvusega kui puidust mööbel. Kui on värvitud metallaiamööbel, siis arvan, et järgmisel aastal see juba nii ilus enam välja ei näe,» sõnab Rattasep. See sobib tema sõnul rohkem Vahemere maade kliimasse kui Eesti külmadesse ja niisketesse oludesse.

Mööblit valima minnes pea silmas:

  • kas mööbel on õues või katuse all – sellest sõltub materjali valik.
  • koosta plaan – mõtle läbi, millised esemed sinu õuetoas kindlasti peavad olema.
  • kui palju ruumi sul on – laua ümber peab lahedalt liikuma mahtuma.
  • milline materjal sulle endale meeldib – mood võib ette kirjutada üht, aga kui see pole su lemmik, oled pärast õnnetu.
  • ära karda värve – aiamööbel on hea võimalus tuua roheluse keskele mõni efektne ja silmatorkav värvilaik.
  • kas mööbel on mugav – välimusest olulisemgi on esemete kasutusmugavus.
  • eelarve – kui see on piiratud, ära osta aiamööblit kevadel, vaid oota ära hooaja lõpp, mil tulevad allahindlused.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles