Moevärv on roheline – mida sellega kodus peale hakata? (1)

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Looduslähedane roheline on väga menukas värv, mis paneb kodu elama.
Looduslähedane roheline on väga menukas värv, mis paneb kodu elama. Foto: Shutterstock

Selle aasta värv kodukujunduses on roheline, aga pelgalt sellest teadmisest ei piisa, et trendivärvi oma interjööris oskuslikult ära kasutada. Spetsialistid annavad nõu, mida selle looduslähedase tooniga ette võtta.

Mõistagi ei ole kuigi arukas muutuvate moevoolude tuultes oma kodu pidevalt maast laeni üle võõpama hakata. Seetõttu tasub moodsaid värve kodukujundusse kaasata kergesti välja vahetatavate elementidega. ELKE Mööbli sisustussalongi müügikonsultant Eve-Lii Sandre ütleb, et väga heaks lahenduseks on siinkohal erinevad tekstiilid, näiteks diivanipadjad, pleedid ja vaibad. «Samuti saab ilma suuremate ümberkorraldusteta tuua ruumi värvi väikeste sisustuselementidega – seal hulgas vaaside ja lillepottidega, köögis nõude, lauamattide ja köögitarvikutega. Sama efekti saab luua ka valgustitega ning ka väiksemate mööbliesemetega, näiteks väikeste abilauakestega,» räägib ta.

Aida rohelised nõud ja kuldsed söögiriistad muudavad moekaks ka sinu söögilaua.
Aida rohelised nõud ja kuldsed söögiriistad muudavad moekaks ka sinu söögilaua. Foto: ELKE Mööbel

Tõenäoliselt võib komistuskohaks saada see, et raske on ette kujutada, kas näiteks praegu väga popp roheline üldse konkreetsesse kodusse ja seal juba kasutusel olevate toonide ja esemetega kokku sobib. Õnneks leidub lahendus ka sellistes olukordades. «Kui kodus on mõni väga konkreetset värvi ese, näiteks kardinad, tapeet või midagi sellist, millega uut värvi sisustusaksessuaar peaks kokku sobima, tasub koduse toote värvi näidistükk sisustussalongi kaasa võtta,» soovitab Sandre. Nii saab kodus olevaid esemeid erinevate moevärvinüanssidega kõrvutada ja kõige sobivamas toonis aksessuaarid välja valida. «Oma värvimälu ei tasu siinkohal eriti usaldada, sest üldjuhul jäävad värvid inimesele meelde erksamana kui need tegelikult on,» rõhutab Sandre.

Sisekujundaja Pilery Kangur räägib, et alati on lihtsam uusi värve sisse tuua ja neid vahetada interjööris, mille suured pinnad, näiteks seinad, põrand ja suuremad mööbliesemed on neutraalset tooni. «Seetõttu soovitangi alati ruumi kujundama hakates selle fooni mitte liiga värviliseks teha. Neutraalne taust võimaldab soovi korral hiljem uusi värvitoone lisada või vahetada. Lihtsaim viis on proovimiseks kasutada soovitud toonis kangatükki ning katta sellega näiteks alustuseks diivan või tugitool. Seejärel saab visuaalselt hinnata, kas soov ülejäänud sisustusega haakub või mitte,» juhendab ta.

Rohelist võib kasutada ka aiamööbli puhul, hoolimata sellest, et ümbritsev loodus juba niigi roheline – küll küllale liiga ei tee.
Rohelist võib kasutada ka aiamööbli puhul, hoolimata sellest, et ümbritsev loodus juba niigi roheline – küll küllale liiga ei tee. Foto: ELKE Mööbel

Sobib väga paljude toonidega

Praegu laineid lööv roheline on muidugi üsna turvaline ja hea valik, sest looduslähedase toonina on seda väga lihtne eri värvidega kokku sobitada. «Lisaks neutraalsetele taustadele sobivad rohelise kõrvale ka punakad, sinakad ja ka kollase eri varjundid, šamoti erinevad loodustoonid nagu pruun ja beež. Ilusaid koosluseid saab näiteks bordoopunase ja samblarohelisega ning konjakitooni ja tumerohelisega,» loetleb Sandre.

Põhimõtteliselt on raske leida tooni, millega moekas roheline ei sobiks. Valikute langetamisel soovitab Sandre siiski silmas pidada kontrastipõhimõtet. «Värvitoonide omavaheliseks sobitamiseks on erinevaid põhimõtteid ning alati on hea, kui nende vahel tekib kontrast kas heleduse ja tumeduse või tuhmi ja särava värvi vahel. Neid põhimõtteid on hea kasutada ka siis, kui on soov erinevaid rohelisi toone koos kasutada,» räägib ta.

Tähtis on mõista, et värvuse mõju ei määra mitte ainult toon, vaid ka küllastatus ja heledus. «Iga põhitooni varjund võib moodustada kooslusi väga  paljude toonidega. Roheline lööb särama koosluses kuldsete toonidega. Värske kevadise meeleolu tekitamiseks on hea roheline koos sirelilillaga. Dramaatilisema tulemuse annab tumeroheline, näiteks sametkangas, koos tumelilla või bordoopunasega. Samuti sobib näiteks heledam sinakasroheline koos liivakarva, kreemja ja helehalliga. Väga loomulik ning rahulik ja soe on rohelise kooslus pruunide toonidega. Ka erinevad valge ja kollase varjundid on  rohelisega tooniga head,» juhendab Kangur.

Tihti kipuvad inimesed moetoonist nii vaimustusse sattuma, et lähevad oma kodus selle kasutamisega lihtsalt üle piiri. Arvatakse, et kui ruumis on juba kasutatud ühes värvitoonis aksessuaare, peaksid ka teised esemed sama värvi olema. «Kuna erinevate tootjate ja materjalide puhul on ideaalselt klappivaid värvitoone pea võimatu leida, võivad ajapikku väikesed toonierinevused häirima hakata. Samuti võib sama värviga üle küllastatud ruum mõjuda pikapeale igavalt ja väsitavalt. Seetõttu on kõige paremaks lahenduseks valida värvid selliselt, et need üksteist täiendaksid ja esile tooksid,» selgitab Sandre.

«Ühe ruumi piires tasub kasutada üht suuremat moevärvilaiku, olgu selleks siis tugitool või vaip, ja täiendada seda kahe-kolme väiksema pisut erineva varjundiga sama värvi aksessuaari, näiteks diivanipatjade, lauamattide ja -valgustitega. Sinna võiks juurde lisada veel mõni tasakaalustav teist värvi detail, mis värvikooslust elavdaks ja ka moevärvi särama paneks,» õpetab Sandre.

Kangur lisab, et kui palju moevärvi interjööris kasutada, on üsna subjektiivne otsus, aga üle pakkuda mõistagi ei maksa. Kuna kõik moodne vahetub suhteliselt kiiresti, ei ole seda otstarbekas kasutada näiteks suurte mööbliesemete juures. «Aksessuaare ja paari seinapinda on lihtsam vahetamise ja ülevärvimise teel muuta,» sõnab ta.

Muuto tuhmrohelised mööbliesemed sobivad inimesele, kes tumedamaid ja erksamaid rohelisi väga kasutada ei julge.
Muuto tuhmrohelised mööbliesemed sobivad inimesele, kes tumedamaid ja erksamaid rohelisi väga kasutada ei julge. Foto: ELKE Mööbel

Hea universaalne toon

Praegu moodne roheline sobib kodu igasse ruumi, sest kasutusel on selle tooni kõikvõimalikud eri varjundid. «Kindlasti tasub arvestada sellega, et hästi valgustatud avarates ruumides pääsevad värvid paremini mõjule kui hämarates ruumides. Hämarasse ruumi on hea tuua säravamaid ja heledamaid värve,» ütleb Sandre.

Lähenevat suve silmas pidades lisab ta, et õueala sisustades on tarvis alati valitud värve õues vaadelda, et veenduda nende sobivuses. Õuevalgus erineb väga tugevalt kas või siseruumis suure akna all olevast valgusest. «Värvid tunduvad väljas palju heledamad ning erksamad,» lisab Sandre.

Kangur räägib, et kõige ideaalsemalt sobib moekas roheline aga ruumi, kuhu langeb pärastlõunane päiksevalgus, tänu oma inspireerivale toimele mõjub see aga hästi ka köögis. Rahustavate omaduste tõttu passib see hästi jällegi magamis- ja lastetuppa – nii et küllaltki universaalne värv.

«Pimedamates tubades tasub eelistada heledamat rohelist koos helekreemja tausta ja näiteks heledate sirelilillade aktsentidega. Avaramates kõrgetes ruumides võib kasutada ka tumedamaid rohelisi  dramaatiliste violetsete toonidega, aktsendiks kuldsed detailid,» juhendab ta.

Ideid rohelise kasutamiseks interjöörides

  • Väga silmatorkavad on tumerohelised matid aksessuaarid, näiteks matid keraamilised vaasid, lillepotid ja muu taoline.
  • Menukaks on kujunemas oliivroheline, eriti moodsad on oliivrohelised köögid.
  • Väga laheda kombinatsiooni saab tumedast samblarohelisest ja erksast või vastupidi, just kahvatumast vanaroosast.
  • Hästi lihtne meetod rohelise interjööri kaasamiseks on meelepärase rohelisega tapeediribade raamimine ja seinale riputamine. Pealekauba ka hästi soodne lahendus.
  • Väga efektselt mõjub roheline monokroomses interjööris, andes mustvalgele kodule väga nauditava värvilaigu ja lisades justkui elujõudu.
  • Kindlasti üks väga alakasutatud võte interjööri rohelist lisada on toataimed. Praktilisele eestlasele võiks see lahendus aga väga meeldida, sest lisaks popile värvile saab koju tänuväärsed õhupuhastajad ja erinevalt toonidest ei lähe toataimed kunagi moest.
  • Ettevaatlik tuleks olla sinakate alatoonidega rohelise kasutamisel, kuna need muudavad ruumi üldise tonaalsuse külmaks.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles