Mõni nipp algajale, kuidas kodus raamatuid puhastada

Copy
Foto: Shutterstock

Kuidas saada puhtaks määrdunud või muidu kannatada saanud raamatuid? Siin on mõned soovitused, kuidas oma raamatute eluiga pikendada.

1. Mustus

Nähtav mustus ja tolm võib paberit kahjustada ja meelitada ligi putukaid. Kasutage tolmu eemaldamiseks vaakumvooliku pehmete harjastega kinnitust. Peenemate lehekülgede jaoks eemaldage lahtine mustus kuiva lapiga, mõne vanema riideeseme või pehme pintsliga. Kindlasti jälgige, et vahendid ei oleks lõhnastatud ega värvitud. Kui mustus on sattunud raskelt ligipääsetavasse kohta, siis kasutage selle eemaldamiseks näiteks hambaharja, kirjutab bookriot.

2. Plekid

Kergete plekkide puhul kasutage tavalist kustutuskummi, hõõruge kummi alati ühes suunas, sest see on erakordselt murenev. Abebooks soovitab plekke puhastada ka vaseliini sisaldava lapiga ja hõõruda seda pleki sisse.

3. Nahk

Kui teil leidub raamaturiiulis mõni nahast valmistatud raamat, siis puhastage seda nagu tavalist raamatutki, kui ta on aga endiselt määrdunud, siis kasutage väikest kogust naha puhastamiseks mõeldud seepi ja puhast, kiuvaba lappi. Mõned inimesed õlitavad nahast raamatuid, et õli neid kuivana hoiaks, kuid restauraatorid seda enam ei kasuta, sest pole tõendeid selle kohta, et see pikendaks raamatu eluiga, ja see võib viia lehekülgede värvuse tuhmumiseni.

Need on raamatute puhastamise põhietapid ja seda peaksite tegema vähemalt kord aastas – sagedamini juhul, kui raamatud asuvad niiskes kohas ja puutuvad kokku liigse tolmuga, mis on tingitud kas lemmikloomade või inimeste tegevusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles