Su muruniiduk võib olla põhjuseks, miks ilusat muru saavutada ei õnnestu

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Ilus muru on iga aiaomaniku uhkus. Kuigi kogu aeda ei tasu niita ja liigivaeseks ei tohiks seda ammugi rohida, on ilusti niidetud lühike muru teatud aiaosades siiski kaunis vaadata. Paraku ei saavuta nii mõnigi aiaomanik seda eelkõige oma muruniiduki tõttu.

Sellest, et muruniidukit tuleb hooldada, räägitakse küll söögi alla ja söögi peale, aga paljud ei võta seda siiski kuigi tõsiselt, vahendab The Spruce. Aga võiks, sest just see on üheks üsna tõenäoiseks põhjuseks, miks sul ei õnnestu saavutada ilusat ühtlast muruvaipa. 

Nimelt muutub ilus muru võimatuks missiooniks niipea, kui niiduki terad nürid on. Nüri niidukitera rebib muruliblesid selle asemel, et neid ilusti lõigata. Rebitud libledega murutaim muutub aga nõrgaks ja sureb väga kergesti ära, sest rebitud muru on vastuvõtlik erinevatele haigustele. 

Kui murutaimed hakkavad surema, tekivad murusse paljad laigud ja muruvaip muutub hõredaks. Nii on nii mõnedki aiapidajad hädas sellega, et teevad enda meelest kõik õigesti, niidavad kenasti, isegi väetavad muru, aga muru seisukord üha halveneb ja ka muruseemne uuesti külvamisest pole mingit kasu, sest tärkav muru sureb halvasti hooldatud niidukiga niitmisel varsti nagunii jälle ära.

Seetõttu ongi äärmiselt oluline oma muruniidukit regulaarselt hooldada, ükskõik, kas teha seda siis ise või viia niiduk spetsialistile. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles