Lihtne juhis: kuidas lõikeroosist endale roositaim kasvatada

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Mõnikord on kingitud lõikeroos nii kaunis, et kuidagi ei taha leppida selle närtsimise ja ajutisusega. Aga kui aed olemas, pole ka vaja - lõikeroosist saab edukalt pistiku teha.

Selleks, et lõikeroosist istik kasvatada, tuleb sellest roosi varrest lõigata 15-20 sentimeetri pikkune jupp. Kindlasti ei sobi istiku kasvatamiseks kasutada vaasis vees olnud osa, kirjutab portaal Gardening Knowhow.

Lõigatud jupi küljes võiks olla 2-3 lehte - sealtkaudu saab taim jõudu juurdumiseks. Jupi alumisse tuleks terava noaga teha ka väike sisselõige.

Lõigatud osa tuleb istutada kergesse vett läbilaskvasse mulda ja panna sellele peale tagurpidi pööratud purk. Purk aitab hoida juurdumiseks vajalikku niiskust, aga sellega tuleb olla ka ettevaatlik: otsene päike võib purgi sisemuse liiga kuumaks kütta ja roosi tappa. Parim koht juurdumise perioodiks on valge, aga otsese päikesevalguseta koht.

Potist või ajutisest peenrast võib roosi püsikohta istutada siis, kui varrejupp on ilmselgelt juurunud, ilmutades uusi võrseid ja lehti.

Kui roosil on kõik lehed ja külgvõsud juba eemaldatud, siis sellisest lõikeroosist istikut kasvatada ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles