Jahmatav: teadlased seavad toataimede kasulikkuse kahtluse alla

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Selgub, et palju kiidetud toataimede kasutegur ei vastagi esialgselt loodetule.

Toataimede positiivsest mõjust õhukvaliteedile ning kodu sisekliimale on räägitud aastaid. Õhusaaste eksperdid lükkavad aga selle arusaama ümber, väites, et toataimede puhastustöö on umbes-täpselt sama efektiivne kui toanurka visatud vanadel sokkidel.

Lääne-Austraalia ülikooli doktorant Peter Franklin uurib keskkonnamõjusid inimeste tervisele. Ta ütleb, et poleemika ning erisused taimede positiivsete omaduste ümber tulenevad lihtsast elulisest tõsiasjast - laboriuuringud võivad erineda kui öö ja päev tegelikkusest. Kodudes olev õhk erineb sõltuvalt asukohast ning maja eripäradest, mistõttu ei saa nende kasulikku toimet nii must-valgelt võtta. 

«Tänapäeva kodud on ehitatud viisil, mis muudavad paljudes majades loomuliku ventilatsiooni ja õhuvoolu puudulikuks. Taimede koju toomine ei ole küll halb mõte, ent väide justkui suudaksid nad sisekliimat parandada, ei pea siinkohal küll paika,» nentis professor väljaandele coach.nine.com.au. Teadlane märgib, et õnneks pole meie kodud teab kui saastatud, et igapäevast puhastust vajada.

Franklin paneb ühtlasi inimestele südamele, et need oma kodusi vihmametsadeks ei muudaks. Liigne niiskus loob nimelt hea pinnase hallituse ning tolmulestade tekkeks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles