Väga lihtne ja loodussõbralik abinõu aitab juba kevadel ära hoida suvise sääseuputuse (2)

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Selleks, et suvel oleks sääski koduaias piiramas võimalikult vähe, tuleb tegutseda juba kevadel. Siin on üks suurepärane looduslähedane lahendus, mille abil sääskede arvukust kontrolli all hoida.

Selleks, et sääsed suveõhtul hulluks ei aja, tuleb enda aeda leida üks seltskond toredaid tegelasi: nahkhiired. Nimelt suudavad need tiivulised tondid süüa tunnis umbkaudu tuhat sääske, kirjutab portaal The Spruce.

Mõistagi ei saa nahkhiiri lihtsalt niisama kusagilt oma aeda tuua. Enne peavad neil olema piisavalt atraktiivsed tingimused, et nad oma elu just seal sisse tahaksid seada. 

Nahkhiired armastavad elada aias, kus neil on joogivesi alati vabalt ja mugavalt kättesaadav. Selleks sobib hästi näiteks lindude jootmiseks mõeldud alus. Samuti armastavad nahkhiired hästilõhnavaid ja öösiti õitsvaid taimi. Neile meeldivad daaliad, tüümian, ka vaarikad. Ja mõistagi vajavad nad head kodu. 

Nahkhiirtele sobiva eluaseme saab igaüks vähese vaevaga valmis meisterdada ja õpetuse selle tegemiseks leiab altpoolt. 

Ehitamisel pea silmas: 

  • kinnita valmis maja ideaalis kõrvalhoone seina külge. Puu külge pandud majja nahkhiired kindlasti ei koli. Pesa peab asuma vähemalt 4,5 meetri kõrgusel, sest nahkhiir vajab lendama hakkamiseks laskumisruumi.
  • pesa olgu pigem väike. Nad ei kogu pesamaterjali, nii et selle ruumi ei pea majja jätma. Mida kitsam, seda hubasem, leiab nahkhiir.
  • Pesa võiks asuda lõuna-ida suunal. Nii soojeneb see hommikul varakult ja püsib päeva kestel soojana.

Kõik need ettevalmistused on tõsiselt vaeva väärt, sest nahkhiirest paremat sääsetõrjet on raske leida. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles