Mikrolaineahjuga saab teha palju rohkem kui pelgalt toitu soojendada (1)

Paula Rõuk
, reporter
Copy
Foto: Shutterstock

Mikrolaineahi ei ole enam ammu vaid valmistoidu soojendamiseks ning funktsionaalsemad mikrolaineahjud suudavad isegi tavalist ahju lihtsamate roogade valmistamisel asendada. 

Mikrolaineahi on pea igas Eesti kodus kiireim viis toitu soojendada. Euronicsi suurte kodumasinate kategooriajuht Martin Soomi sõnul ostetakse mikrolaineahje stabiilselt, küll aga ei teata tihti, et ahjul on ka teisi funktsioone, mis igapäevase elu oluliselt lihtsamaks muudavad. Nii saab hõlpsasti valmistada näiteks hommikuputru või lõunaks kiire kanafilee küpsetada.

«Euroopas on rohkemate võimalustega mikrolaineahjud isegi enam levinud, sest elu on kiire ja inimestel puudub võimalus suuremat ahju koju paigaldada,» räägib Soom. Eestis liiguvad inimesed tema sõnul aina rohkem köögimööblisse integreeritud mikrolaineahjude suunas. See teeb ahju kasutamise mugavamaks ja köök näeb nii parem välja.

Üks funktsioon, mida tihti ei kasutata, on külmutatud toidu sulatamine. «Mikrolaineahjudel on spetsiaalsed kaaluautomaatikaga sulatusprogrammid, mille abil saab kiiresti sügavkülmutatud toitu tavameetodil valmistama hakata – praadida, keeta või küpsetada,» seletab Soom. Teine funktsioon, mida pigem praegu ei kasutata, on grill. «Isegi lihtsad kodused juustusaiad või valmistoidud maitsevad pärast kiirgrilli oluliselt paremini,» lisab Soom.

Mikrolaineahjude vallas viimasel ajal siiski revolutsioonilisi muutusi toimunud ei ole. «Põhilised edasiarendused on toimunud disainis, tooted on läinud rohkem digitaalsele juhtimisele ja seadistustele, mikrolaineahjude sisepinnad on paremast materjalist ja lihtsamalt puhastatavad,» ütleb Soom. Kindlasti võib aga öelda, et praegu on mikrolaineahjud väiksemad kui kümme aastat tagasi ehk tehnoloogiat on siiski edasi arendatud.

Soom toob esile mikrolaineaju Sage the Quick Touch™ Crisp. «Ahi grillib, valmistab prae ja kuumutab innovaatilise muundurtehnoloogiaga. Intuitiivsed juhtnupud, kuumutamine ja integreeritud pruunistuspann annavad tulemuseks krõbeda, maitsva ja täpselt õigel temperatuuril kuumutatud toidu,» räägib Soom. Seadmega on võimalik valmistada näiteks hommikuputrusid, pastat, riisi, liha, kala, juurvilju, pitsat, külmutatud saiakesi ja suppe. «Ahju pruunistusanum on ideaalne selliste toitude krõbedamaks muutmiseks, mis võivad mikrolaineahjus nätskeks muutuda,» selgitab Soom. Nii saab tema sõnul ka pitsa, kananagitsad või friikartulid suurepäraselt krõmpsuks.

Teine uuem sõna mikrolaineahjude seas on Samsung HotBlast. «HOTBLAST™-i tehnoloogia vähendab oluliselt toiduvalmistamisele kuluvat aega. Sisuliselt puhutakse võimas kuuma õhu juga läbi erinevate õhuavade otse toidule, see küpseb ühtlaselt, jäädes samas seest mahlane ja pealt krõbe,» räägib Soom. Ahi lubab nautida praetud toite tervislikumalt, kasutamata fritüüri või liigset kogust õli. Samuti võib unustada rasvaplekid ja määrdunud pannid «Spetsiaalne SLIM FRY™-i tehnoloogia ühendab grillifunktsiooni kuuma õhu ringlusega, nii et toit on seest ja väljast krõbe, kasutades vaid mõne tilga õli,» seletab Soom. Mikrolaineahju teeb huvitavaks käärimisfunktsioon, mis kergitab tainast või valmistab naturaalset jogurtit ilma igasuguste lisatarvikuteta. Nii saab igal ajal nautida koduseid kooke, leiba, pitsat või jogurtit.

Kindlasti soovitab Soom kõigil mikrolaineahjude kasutajatel soetada endale juurde tarvikuna toidukaas. «Toidukaant on lihtsam pesta kui küürida mikrolaineahju. Tarvik maksab alla viie euro, aga säästab oluliselt teie aega ja hoiab kodumasina hügieeni,» soovitab Soom.

OnOffi turundusjuht Veste Kivipalu toob esile Samsungi nutiahju MW5000H, mille võlu on selle paindlikkus. Ahi on varustatud pöördalusega, mida saab eemaldada, nii saab kasutada igat sentimeetrit ahju sisepinnast. Sinna mahuvad ka suured ja kandilised nõud, ka suuremad pannid ja hautamisnõud soojenevad kiiremini ja rohkem jääb aega nautida toitu laua ääres. Ahju puhastamine on kerge tänu lõhnaeemaldusfunktsioonile ja keraamilisele sisepinnale.  

LG Electronicsi klienditoe operaatori Gints Rutenbergi arvates on mikrolaineahi ideaalne asemik ahjule. «NeoChef™ grillfunktsiooniga mikrolaineahi kasutab konvektsioonküpsetust, mis võimaldab toiduaineid sulatada, küpsetada ja röstida,» räägib ta. Rutenberg toob näiteks pitsa valmistamise sahtli, mis võimaldab mikrolaineahjus restoranitasemel pitsat valmistada. «See funktsioon on vaid kindlatel LG mikrolaineahjudel. Mikrolaineahi küpsetab ideaalselt krõbeda pitsa, samuti saab selle funktsiooniga valmistada küpsiseid,» lisab Rutenberg. Healthy Roasting and Fry seadistus võimaldab aga valmistada roogi, mis on ühtviisi tervislikud ja maitsvad. «Praadimisfunktsioon vähendab toitude rasvasisaldust kuni 72 protsenti ja röstfunktsioon annab 72 grammi rasvakadu võrreldes tavapärase mudeliga,» selgitab ta. 

Foto: Shutterstock

Mikrolaineahi avastasti kogemata

Tehnika avastas 1941. aastal iseõppinud insener Percy LeBaron Spencer, kes töötas magretoonidega ehk radariseadmetega, mis töötavad mikrolaine kiirguse abil. Seadet testides märkas Spencer, et taskus olnud šokolaaditahvel hakkas sulama. Mees proovis sarnaselt küpsetada ka popkorni ja muna: popkorn plaksus, kuid muna plahvatas. Seejärel suunas Spencer mikrolained metallkasti, püüdes nii energia lõksu, sest lained ei suuda läbi metalli tungida. Mees patendeeris mikrolaineahju 1945 ja esimest kaubanduslikku mikrolaineahju testiti kaks aastat hiljem Bostoni restoranis. Samal aastal tuli välja ka ahi Radarange, mis oli 1,7 meetrit kõrge ja kaalus 340 kilo. Läksid mõned kümnendid, kui mikrolaineahjud suudeti teha piisavalt väikeseks ja soodsaks, et need laialdaselt kasutusele võtta.

Allikas: LiveScience

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles