Aiamööbli hooldamine vajab pisut eelteadmisi

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Aiamööblihooaeg on pärast pikalt vindunud kevade algust lõpuks ometi käes. Nüüd on paras aeg talvepuhkusele saadetud mööblitükkide seisukorrale pilk peale visata.

Hoolas aiamööbliomanik kontrollib esemete korrasolekut kaks korda aastas: sügisel enne selle panipaika ära viimist, ja kevadel, kui mööbel uuesti käiku läheb. Kui sügisel piirdutakse tihtilugu mööbli puhastamisega, siis just kevadised soojad ilmad on sobiv aeg, et ette võtta mööbli põhjalikum hooldus.

Kaupluse Home4You jaekaubandusjuht Tuuli Nõmmik räägib, et populaarseima aiamööbli materjali ehk puidu vastupidavuse erinevates keskkondades tagab nende õlitamine. Uued mööblitükid võivad vahel isegi õlist küllastunud olla ja vajavad seega enne kasutuselevõttu lapiga ülekäimist. Kui õli aga mööblilt kuluma hakkab, vajab õlikiht kindlasti värskendust.

Hansaposti mööbliosakonna tootejuht Natalia Smirnova toob välja, et lisaks puidule sobib Eesti kliimasse ka metallist ja plastist valmistatud mööbel, mida võib omakorda kombineerida klaasi, metalli ja tekstiilidega. Kõik need materjalid vajavad samuti hooldust, aga igaüks omamoodi.

  • Värvitud või õlitatud mööbli saab lihtsalt puhtaks universaalse pesuvahendiga, sobib näiteks tavaline nõudepesuvahend. Niisuta pinnad esmalt veega ja seejärel puhasta sooja veega segatud pesulahusega. Loputa puhastatud pinnad. Kasuta mööbli pesemiseks pehmet lappi või pesukäsna. Puhastamiseks ei tohi kasutada terasnuustikut või traatharja, kuna pisikesed metalliosakesed võivad takerduda puidu kiududesse ja vee ning õhuniiskuse mõjul tekitada mööbli pinnale roosteplekke. Kui mööbli pind on nii määrdunud, et seda tavalise pesuga puhastada ei õnnestu, võib pinda kergelt lihvida.
  • Kaks korda aastas, kevadel ja sügisel, võiks puitmööblit täiendavalt õlitada. Selleks tuleb tagada, et töödeldav pind oleks kuiv ja puhas, õhutemperatuur vähemalt viie plusskraadi ringis ja õhu suhteline niiskus alla 80 protsendi – seda nii töötlemise kui kui ka kuivamise ajal. Enne õlitamist puhasta pinnad tolmust ja mustusest. Vajadusel käi pinnad üle orgaanikat eemaldava vahendiga ja lihvi peeneteralise liivapaberiga. Enne kasutamist sega õli hoolikalt ja kanna seda pintsli või käsnaga pinnale üks-kaks kihti. Järgmine kiht läheb peale siis, kui esimene on korralikult kuivada saanud. NB! Õlised lapid võivad olla tuleohtlikud – pärast kasutamist tuleb need veega immutada ja turvaliselt hävitada.
  • Kindlasti tuleks üle kontrollida ka kinnituskohad ja vajadusel näiteks kruvisid ja polte pingutada, et konstruktsioon püsiks tugev.
  • Et mööbel ei saaks veekahjustusi, võiks seda kasutamise ajal kaitsta märjaks saamise eest ja kui see siiski juhtub, siis mööbel kuivatada, mitte lasta sellel ise kuivada. Kui puitmööblit õues pikemat aega ei kasutata, soovitatakse see katta vastavate katetega, et seda ilmastiku eest kaitsta. Oluline on silmas pidada, et puidu hallikaks tõmbumine ja kuivamisel tekkivad lõhed ja praod ei ole puitmööbli defekt, vaid materjali omapära: puit on elav materjal ning muutub ja vananeb aja jooksul. Et see võimalikult kaua hea välja näeks, ongi vaja regulaarset hooldust.
  • Puidu asemel võib eelistada muid materjale, kuid ka plast ja metall ning muud lahendused vajavad hooldamist ja kohta, kus seda ületalve hoida, sest talvekindel pole neist ükski.
  • Kõige hooldusvabam lahendus on plast ja kuigi paljudele seostub see 90ndatest pärit kolemööbliga, siis tänapäevased plastist punutud õuediivanid, tugitoolid ja lauad kaunistavad iga aeda. Hooldamiseks on vaja plast aeg-ajalt voolikust veega üle lasta ja lapiga puhtaks küürida – oluline on aga silmas pidada, et survepesurit see mööbel ei armasta. Samuti tuleb plasti kaitsta otsese intensiivse päikesevalguse eest – paremini sobib see katusealustesse, markiiside või päikesevarjude alla. Arvesta ka sellega, et plast imab mustust, mistõttu plekid tuleks eemaldada kohe pärast nende teket.
  • Vähem tunnevad eestlased metallmööblit, kuigi meie kliimasse sobib see väga hästi ja ei vaja ka ülemäära keerulist hooldust. Aja jooksul võib metall kippuda roostetama ja vajada ülevärvimist, kuid selle lihvimine ja uue värvikihiga katmine on igaühele sama jõukohane töö nagu puitmööbli hooldamine.
  • Klaasdetailidega mööbli puhul on oluline silmas pidada, et klaasile ei asetataks tuliseid esemeid, sest ootamatu temperatuurimuutus võib klaasi katki teha ja selle asendamine on juba üpris kulukas.
  • Tekstiilosadega mööbli korral võiks eelistada kunstmaterjali – aiamööbel on üks vähestest kohtadest, kus naturaalne lahendus ei ole kõige parem. Kunstmaterjalid on ilmastikukindlamad ja kestavad kauem kui looduslikud. Vastupidavusest hoolimata tuleks enne vihma või pikemaks ajaks kodust lahkumist tekstiilid siiski kokku korjata ja varju alla panna. Tekstiilide puhastus käib vastavalt materjalidel olevale hooldusjuhisele.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles