KV indeks: võbelev kinnisvaraturg saadab ostjale kahetisi signaale

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
TLNPM2:MUSTPEADE MAJA, KINNISVARA, MUINSUSKAITSE, MUSTPEAD, JÜRI KUUSKEMAA :TALLINN, EESTI,26SEP12
Ajaloolane JÜRI KUUSKEMAA tutvustas Mustpeade Maja. Pildil välisvaated ja fassaadi detailid
pl/FOTO PEETER LANGOVITS/ POSTIMEES
TLNPM2:MUSTPEADE MAJA, KINNISVARA, MUINSUSKAITSE, MUSTPEAD, JÜRI KUUSKEMAA :TALLINN, EESTI,26SEP12 Ajaloolane JÜRI KUUSKEMAA tutvustas Mustpeade Maja. Pildil välisvaated ja fassaadi detailid pl/FOTO PEETER LANGOVITS/ POSTIMEES Foto: PEETER LANGOVITS / PM/SCANPIX

KV.EE indeks, mis peegeldab elamispindade pakkumishindade muutusi, on taandunud 103,2 punktile. See on kuu aja tagusest 1,4 protsenti allpool. 

Elamispindade pakkumistest ja seega pakkumishindade mõjuritest suure ja olulise osa moodustavad korterite müügipakkumised. Korterite müügipakkumiste keskmine ruutmeetrihind on pea kõikides Eesti korterituru olulistes piirkondades mõne euro võrra allapoole liikunud.

Korterihindade ruutmeetrihinna mõne eurose languse üheks lihtsaks põhjenduseks võib olla asjaolu, et kinnisvaramüüjad on portaalis KV.EE müügihindu langetanud.

Eelkõige Tallinna kohta võib käia ka teine selgitus. Nimelt on Tallinnas kallite uute turu keskmisest olulisemalt kallimate korterite müüki lisandumine pidurdunud. Küll lisandub pakkumisse odavama otsa uusi kortereid. Seega võiks KV.EE indeksi statistiline langus vähemalt osaliselt olla põhjendatud pakkumises olevate korterite struktuuri muutusest.

Elamispindade tehingute arv Tallinnas ja Harjumaal on viimase kolme kvartali jooksul mõnevõrra vähenenud. Selles valguses poleks sugugi imelik, kui senine mõõdukas pakkumishindade tõus kulmineerub kas hindade paigalseisuga või üksikjuhtumitel tagasihoidliku hinnalangusega. Hinnalangusest saab olla eelkõige juttu olukorras, kus kinnisvaramüüja on oma turuväärtust oluliselt ületava hinnaootuse allapoole korrigeerima.

Kokkuvõtlikult võib öelda, et lühiajalised võbelused elamispindade turul ja KV.EE indeksi näidus on vägagi võimalikud. Pisut pikemas perspektiivis on elamispindade ostu-müügiturg tasakaalus, mis omakorda tähendab, et puuduvad murrangulised põhjused olulisteks niheteks.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles