Niitmisvaba vastupidav muruliik, mille külvamist iga aiapidaja tõsiselt kaaluma peaks (2)

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Niitmishooaeg pole veel käes, küll aga muruseemne külvamise aeg. Et niitmisega võimalikult vähe janti ja muru hooldamisega üldse võimalikult vähe muret oleks, tuleks oma koduaias eelistada ristikut: see on parim lahendus laisale aiapidajale.

Ristikul on nii palju häid omadusi, et oleks lihtsalt rumal seda oma koduaias mitte kasvatada, vahendab portaal Treehugger. Miks valida ristik?

Foto: Shutterstock

1. See on põuakindel. Ristiku juured lähevad sügavale ja tänu sellele peab ta põuale vastu palju kauem kui ükskõik, missugune muu muruliik. Isegi tema värv ei muutu, olgu ilm kui kuum tahes. 

2. Mulla suhtes väga vähenõudlik. Ristik on täiesti pretensioonitu kasvutingimuste suhtes ja sobib ka sinna, kus igasugune muu muru kuidagi edeneda ei taha. Kusjuures see ei vaja kasvamiseks mingeid väetisi.

3. Meelitab kasulikke putukaid. Õitsev ristik on suurepärane kingitus näiteks mesilastele. Kui aga muretsed nõelamise pärast, tuleb ristikut lihtsalt seal, kus tahad paljajalu kõndida, piisavalt tihedalt niita. 

4. Ei karda loomauriini. Paljud muruliigid surevad seal, kus koer oma keha kergendamas käib, lihtsalt välja. Ristik aga koerauriini ei karda ja kollaseks ei lähe. 

5. See sisuliselt ei vaja niitmist. Kui sulle ei meeldi muruniiduki taga rügada, külva ristikut: sellele piisab ühest-kahest niitmiskorrast suve jooksul, ülejäänud aja rõõmustab see jalaalust ja silma oma mõnusa madala kasvu ja armsate, tagasihoidlike õitega. 

Foto: Shutterstock

Meil hästi edenevatest muruliikidest on ristikule raske vastast leida. Nii et ristik massidesse! 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles