Väga levinud viga, mida inimesed kasvuhoone kasutamisel teadmatusest teevad

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Agarad aiapidajad teevad kasvuhoone kasutamisel sageli ühe rumala vea ega saa siis aru, miks nende taimed kehva saaki annavad või hoopis surevad.

Väga suur viga, mida paljud kasvuhooneomanikud tegema kipuvad, on temperatuuri jälgimise unustamine, vahendab portaal EarthEasy. Seda peaks jälgima igapäevaselt, aga sageli puudub kasvuhoones termomeeter täielikult ja inimesed ei pööra tähelepanu, kui palju seal sooja on. 

Suvel peaks kasvuhoones päevasel ajal olema 23-29 kraadi sooja ja öösel kõige vähem 15 kraadi. Arvatakse, et temperatuuri pole ise võimalik kontrollida, aga see on väärarusaam: korraliku niiskustaseme ja ventilatsiooni abil on võimalik seda märkimisväärselt kohendada.

Seepärast võikski kasvuhoones olla kasutuse ka termomeeter, mis üheaegselt näitab nii temperatuuri kui ruumis valitsevat õhuniiskust. Niiskustaset tuleb hoida ühtlasena ööpäevaringselt, sest piisav niiskus aitab vältida kuumakahjustusi. Kui tase ööpäevalõikes märkimisväärselt kõigub, kahjustab see taimi.

Et seda ei juhtuks, tuleks kasvuhoonet luukide abil ka korralikult ventileerida: päevasel ajal olgu luugid lahti, et õhk liiguks. Õhtul tuleb need õigel ajal sulgeda. Siinkohal on kindlasti abiks automatiseeritud süsteemid, mis õige hetke ära tunnetavad ja luugid ise sulgevad.
Tuulutusavad peaksid moodustama 20 protsenti kasvuhoone põrandapinnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles