Koju koristajat palgates korralda kindlasti eelkohtumine

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Kevadine suurpuhastus on sageli nii mahukas töö, et omal jõul koduomanik seda ette võtma ei kipugi. Tänasel päeval on õnneks väga lihtne ja mugav lahendus teenuse sisseostmine, mis lubab suurpuhastusele kavandatud nädalalõpu hoopis perega lõbutsedes veeta.

Päris esimest ettejuhtuvat inimest oma koju aga kindlasti toimetama lubada ei tasuks. Merike Veider koristusteenuseid pakkuvast ettevõttest Timerita ütleb, et kõige kindlam head tegijat leida on alati tutvusringkonnas maad kuulata: kui keegi on teenust juba tellinud ja rahule jäänud, võib sama inimest üsna muretult usaldada. Veider ütleb, et näiteks nende firma poole pöördutakse sageli just seepärast, et mõni tuttav on soovitanud.

Kui sel moel aga kedagi leida ei õnnestu, soovitab Veider uurida kodulehti ja võtta eelnev pakkumine. Tähelepanu soovitab ta pöörata sellele, et paljud suured firmad eraisikutele teenuseid ei paku.

«Pakkumise koostamiseks tuleb kirja panna, mida soovitakse. Akende pesu puhul tuleb kindlasti märkida, kas akende kõik ruudud käivad sissepoole lahti, kas köök vajab koristamist, samuti külmkapid, ahjud, pliidid; millised toad, kas puhastada ka liistud, lambid ja nii edasi,» räägib ta. Nii saab teenusepakkuja ettekujutuse, mis tööd on vaja teha, ja koostab selle põhjal võimalikult täpse hinnapakkumise.

Tiia Laul ettevõttest Ökokoristus sõnab, et neil on klientidele kujunenud välja teatud küsimuste plokk, mis teenusehuvilisele saadetakse. «Kui ta vastab, saame täpsema ettekujutuse, mis mahus ja missugust suurpuhastust ta soovib. Küsimustele vastamine annab ka kliendile võimaluse soovitud tööd täpsemalt läbi mõelda ja kaardistada, mida on mõistlik ise teha (kappide sisekoristus, asjade sorteerimine) ning mida teenusena tellida,» räägib Laul.

Eelkohtumine on vajalik

Enne kui suurpuhastuse päev kätte jõuab, soovitab Veider kindlasti teenusepakkujaga kohtuda. «Kodu on väga isiklik ja seetõttu on kohtuda vaja. Kui oleksin klient, siis ma ei telliks ilma kohtamata kedagi,» sõnab ta. Professionaali sõnul on väga tähtis saada enne ülevaade, mis seisus on korter või maja, sest sellest sõltub koristuse aeg ja töö hind.

Kindlasti ei maksa tema sõnul kasutada ka pakkujaid, kes lasevad veebis broneerida aja ja teha ettemaksu, ilma täpsetes töödes kokkugi leppimata. «Mitu klienti on rääkinud, et on nii tellinud ja saanud väga viletsa teenuse. Et aga raha on makstud, kuskil ei ole kirjas, mis teenust ootasid ja saama pidid, pole pärast midagi vaidlustada,» hoiatab ta. Objekti ülevaatamine ei maksa Veideri sõnul enamasti midagi, sest kodukoristust pakkuvad väiksemad firmad on sageli kohalikud.

Enne koristaja tulekut ei maksaks teha klassikalist viga, et häbist musta kodu pärast ise koristama asuda. Veider räägib, et enne tuleks ära panna või kokku korjata vaid lahtised asjad: riided, jalanõud, mänguasjad, köögis nõud ja muu pudi-padi, mis kodus vedelema kipub. «See on vajalik, et mitte pikendada koristusele kuluvat aega,» sõnab ta. Ka lemmikloomad, eriti koerad, kes ei ole nõus võõrastega kohtuma, tuleks mujale viia. Laul ütleb, et kuigi ka see võib paljudele tunduda tüütu ja ajamahukas, on see siiski möödapääsmatu, kui soovitakse üheaegselt kvaliteetset ja soodsat tulemust.

Aega pisut ikka kulub

Kui kaua koristamisele aega kulub, on üheselt võimatu öelda, sest see oleneb nii kodu suurusest kui tööde mahust. Veider sõnab, et kui võtta keskmine maja, kus neli tuba, köök, pesuruumid ja tualett ning pesemist vajavad aknad, siis kolmel töötajal kulub selle koristamiseks umbes viis tundi. Kui lisada ka saun, mis eramajadel on sageli siiski olemas ja vajab samuti kraamimist, tuleb juurde arvestada veel ühe inimese tööjõud. Suurema maja puhul võib kuluda ka umbes kuus-seitse tundi.

Keskmisele kahe-kolmetoalisele korterile läheb kahel inimesel kõige vähem neli tundi.

«On ette tulnud ka maju, kus oleme käinud kaks päeva. On ette tulnud kortereid, kus koristame ainult kööki kaheksa tundi. Ühesõnaga – oleneb,» tõdeb Veider.

Vahendeid suurpuhastuseks koduomanik valmis panema ei pea – asjad on teenusepakkujal olemas. Erandjuhud on muidugi need, kui koduomanik soovib, et kodu koristamisel kasutataks kindlaid puhastusvahendeid. See tuleb kindlasti varem kooskõlastada.

Nii Veider kui Laul eelistavad niigi kasutada pigem loodussõbralikke puhastusaineid, kuid Laul tõdeb, et vahel jääb neist väheks ja tuleb kasutada tugevamaid vahendeid. Tehtavate tööde hulka kuulub reeglina kõik, mida koduomanik isegi teeks. «Põhjalik sanitaarruumide puhastus, köögi suurpuhastus, akende sise- ja välispesu, pehme mööbli ja madratsite süvapuhastus, värvitud seinte põhjalikum pesu, põrandate pesu ja nii edasi,» loetleb Laul. Sõltuvalt kodust ja kliendi soovidest võivad teatud tööd lisanduda, aga see ongi juba läbirääkimise ja kokkuleppe küsimus.

Kuidas kujuneb suurpuhastuse hind?

Suurpuhastuse hind võib sõltuvalt kodust olla erinev. Mõni punkt, mille põhjal seda kujundatakse.

  • Arvestada tuleb, mitu inimest läheb töid teostama – mitme inimese tööaeg tuleb tasuda?
  • Hinda mõjutab ka see, kas tuleb kasutada erivahendeid, näiteks aurupuhastid, tekstiilipuhastid ja põrandapesumasin.
  • Kui suur on tööde hulk – mis seisus on kodu? Siinkohal ongi vaja enne objektiga tutvuda, sest puhastusteenindajate sõnul ei oska inimesed enamasti oma kodu mustuseastet adekvaatselt hinnata.
  • Suurpuhastus on koristajale märksa intensiivsem töö kui tavakoristus – seega on tunnihind ka pisut kõrgem.
  • Mingil määral mõjutavad hinda kodu asukoht ning vajalike masinate ja eritarvikute hulk.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles