Mõtle hoolega läbi, mida oma kodus akna ette riputad

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Suurte akende puhul võivad rulood koos ülejäänud interjööriga mõjuda ka efektse sisekujunduselemendina.
Suurte akende puhul võivad rulood koos ülejäänud interjööriga mõjuda ka efektse sisekujunduselemendina. Foto: Shutterstock

Kui kardinaid ei taha, on koduomanikul praegu laias laastus kaks valikut: rulood ja voldikkardinad. Nende vahel valimine ei olegi aga nii kerge, sest süvenemata on raske aru saada, kuidas need erinevad.

Et teada, kumb lahendus sinu koju kõige paremini passib, on vaja mõista, mis rulood ja voldikkardinat eristab. Priit Patrael ettevõttest Rulo ütleb, et kui ruloosid inimesed üldiselt tunnevad, tekitab just voldikkardin palju küsimusi. «Kliendid küsivad näiteks, kas voldikkardinad ikka peavad vastu – jah, peavad – või, et kas need on paberist – ei, polüestrist nagu ka kassettruloo kangad,» toob ta näite.

Patrael tõdeb, et väga suurt vahet kahel lahendusel ei olegi, eriti kui võrrelda voldikkardinaid raamile kinnituva kassettrulooga: mõlemaid paigaldatakse sarnaselt ja neid saab tellida nii pool- kui täispimendavana. Mõnda erinevust on ta tellimusi uurides siiski täheldanud: voldikkardinad on menukad maja esimesel korrusel, sest neid saab sulgeda nii ülevalt alla kui alt üles; seega pakuvad need akna alumist poolt kattes võõraste silmade eest kaitset, aga lasevad valguse tuppa.

Ettevõtte Aknakate tegevjuht Virko Raagmets sõnab, et voldikkardinad on väga hea lahendus väiksemate akende katmisel. «Erinevat tüüpi akendel ei ole võimalik aga alati voldikut kasutada. Siis on üks võimalus kasutada tekstiilrulood. Ruloosid tuleks eelistada just siis, kui on vaja katta suuremaid pindasid ning kui inimene eelistab, et võimalikult vähe valgust sisse tuleks,» räägib ta.

Magamistoas eelistataksegi Patraeli sõnul kassettrulood, sest sinna soovitakse pimendavat lahendust ja täispimendavad voldikud on kallimad. Raagmets räägib, et voldikkardinaga ei pruugi ka nii head pimendavat efekti saavutada, sest voldikud lähevad iga klaasi peale eraldi, selle sakiline serv ja nööriaugud muudavad pimendava efekti aga kehvapoolsemaks.

Sunoreki tootearendusjuht Tiina Tondi tõdeb, et tavamõõtudega aknale sobivad alati nii ruloo kui voldikkaridin. Peamine valikukriteerium on see, kumb välimuse poolest ruumi paremini sobib. Silmas soovitab temagi pidada, et ruloo pakub pimendamiseks paremaid võimalusi.

Suurema aknapinna puhul võib olla kõige mõistlikum lahendus klassikaline ruloo, mis on ka hinnalt soodsaim.
Suurema aknapinna puhul võib olla kõige mõistlikum lahendus klassikaline ruloo, mis on ka hinnalt soodsaim. Foto: Shutterstock

Ruloo on kõige odavam

Kui voldikkardin mingil põhjusel välistada, tuleb tellijal siiski valida, kas otsustada tavalise või kassettruloo kasuks. Samas ei tohiks siin pikka mõtlemist olla. «Kassettrulood paigaldatakse aknaraamile, igale klaasiruudule eraldi. See võimaldab kassettrulooga kaetud akna koos rulooga avada või õhutusavasse panna ilma, et rulood peaks üles rullima. Kassettruloo kangast katavad külgedel ka metallist või plastikust liistud, mis võimaldavad saavutada täispimenduse,» räägib Patrael. Tondi rõhutab kassettruloo plussina, et selle saab akna eest tervenisti ära kerida, kassetti peitu; tavalisel rulool jääb kangarull nähtavale. Lisaks on tavalise pimendava ruloo tagumine pool valgustpeegeldava efektiga valge või hõbedane ja see ei pruugi kliendile alati sobida. Kassettrulool saab värvi valida vastavalt interjöörile valgest mustani. «Kassetiga ruloo kangas püsib kindlasti kauem värske, sest kassett kaitseb kangast tolmu ja muude kahjustuste eest. Kassett on ka disaini element ja lisab ruumile iseloomu,» sõnab ta.

Tavaline ava ette või avasse paigaldatav ruloo selliseid mugavusi ei paku, aga on samas kõige odavam ja lihtsam. Kui valida see pimendavast kangast ja kasutada lisaks pimendavaid külgkardinaid, saab Tondi sõnul samuti väga tõhusa pimendava tulemuse.

Raagmets räägib, et väga suurele aknapinnale kassettrulood ei sobi – mehhanismid on pisikesed. Siis võib ainus sobiv lahendus olla klassikaline ruloo.

Voldikkardinate suur eelis on, et neid saab liigutada alt üles ja ülevalt alla. Sobivad hästi akendele, mille taga toimuvat on vaja võõra pilgu eest varjata.
Voldikkardinate suur eelis on, et neid saab liigutada alt üles ja ülevalt alla. Sobivad hästi akendele, mille taga toimuvat on vaja võõra pilgu eest varjata. Foto: Shutterstock

Sobib ka disainielemendiks

Patrael on seda meelt, et kuigi neil on kliendile värvivalikut pakkuda küll, ei pea selline aknakate tingimata väga ekstravagantne olema. Nende fookus on värvi ja mustri asemel ruloo või voldiku funktsionaalsusel: eesmärk on saada iga akna ette õige ruloo. «Kui lähed plätudega banketile, ei ole värvil ju suurt vahet,» ütleb ta.

Aknakatte kliendid on Raagmetsa sõnul viimasel ajal hakanud eelistama motoriseeritud lahendusi, mida on võimalik telefoniäpist juhtida – inimene ei pea füüsiliselt aknakatete eemaldamisesse sekkumagi. Väga nõudlikule kliendile, kes soovib erilisi mustreid või värve, on tehaksekataloogid, kust saab meelepärase kanga tellida. Raagmets tõdeb, et kuigi nad toetuvad vägagi kliendi eelistustele ja maitsele ning inimestel on tihti kindel soov ja nägemus, siis nende soovitus on ikka, et väga kirju sisekujundusega kodus võiks aknakatted olla pigem tagasihoidlikud.

«Kuid kui kardinaga soovitakse tuua tuppa iseloomu, siis pakuvad pehmed tekstiilkardinad, voldikud ja rulood igasuguseid võimalusi,» sõnab ta. Rohkem pakuvad muidugi klassikalised külgkardinad, kuid ka ruloodega saab üht-teist ette võtta, et need efektsemaks muuta, näiteks alumisse serva lisada kaunistuspaelu. «Kui kardin on ruumi ainuke meeleolutekitaja, siis võiks ta olla väga atraktiivne: ülisuure mustri või julge värvikombinatsiooniga,» räägib Tondi.

Ta lisab, et uuendusliku lahendusena on turul portega voldikkardinate seeria paljude värvide ja mustritega. Ruloovalikusse on lisandunud struktuurne ornamentidega kangas, mida on saada ka tumelilla ja pruunina. Kokkuvõttes peaks sobiva lahenduse ruloode ja voldikute seast leidma igaüks: nii see, kes ihaldab silmatorkavust, kui ka see, kel sihiks tagasihoidlikud lahendused.

Kassettruloo on parim täispimendav lahendus, lisaks on rulood lihtne puhtana hoida, sest päeval on see kassetis peidus.
Kassettruloo on parim täispimendav lahendus, lisaks on rulood lihtne puhtana hoida, sest päeval on see kassetis peidus. Foto: Shutterstock

Puhastamine on lapsemäng

  • Nii tavalistelt ruloodelt kui voldikutelt võib tolmuharja või -imejaga tolmu võtta, kuid viimase puhul maksab alustada madalast võimsusest.
  • Kui rulood on määrdunud, siis võib kangaid õrnalt niiske fiiberlapiga puhastada.
  • Näpujälgi saab kangastelt eemaldada ka kustukummiga.
  • Kindlasti ei tohi ruloo või voldikkardina kangaid panna pesumasinasse.
  • Teatud niiskuskindlaid voldikkardinaid võib ka vee ja seebiga käsitsi pesta – täpsemalt uuri tootjalt.
  • Kangad ei tohi puhastamise käigus kortsuda ega murduda.
  • Kangast ei tohi profiilide küljest lahti võtta, sest nende tagasipanek ei pruugi õnnestuda.
  • Kangaid ei tohi kunagi auruga töödelda ega triikida.
  • Kui kangad on tugevalt määrdunud, siis häid lahendusi ei ole – ehk on aeg uute peale mõelda.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles