Ökoloogiliste kõrghoonete tulevik Eestis sõltub uusarenduste tellijaist

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaasist kõrghooneid ei peeta üldjuhul kuigi keskkonnasõbralikeks.
Klaasist kõrghooneid ei peeta üldjuhul kuigi keskkonnasõbralikeks. Foto: PIC FROM STEFANO BOERI / CATERS / Caters News Agency/ Scanpix

Hiina ja Prantsusmaa koostöös kerkib Hangzhousse maailma esimene ökoloogiline kõrghoone, mis on osa nelja hoonega ökolinnakust. Tänu oma hämmastavale välisilmele, keskkonna- ja IT-lahendustele on see Arco Vara maakleri Gari Selgise sõnul justkui pilguheit tulevikku.

French Dream Towers ehk Prantsuse Unistuste Tornid kerkivad UNESCO kaitsealale Hangzhou Läänejärve kaldal. Seda pagoodide, liiliatiikide, kiviktaimlate ja looklevate radadega ala peetakse parimaks näiteks looduse ja inimtegevuse sümbioosist, teab Arco Vara maakler rääkida.

Ühist innovaatilist projekti arendades on hiinlased ja prantslased seadnud endale kolm keskkonda puudutavat eesmärki: tegeleda kliimamuutustest tingitud probleemidega, tagada säästev linnaareng ning veeturvalisus ehk piisavas koguses kvaliteetse vee olemasolu.

Eesti tulevikumuusika

Ökoehitaja Sven Aluste sõnul sõltub Eesti ökoloogiliste majade areng valdavalt uusehitiste tellijaist: arhitektid ja arendajad tegutsevad tellijate soovide järgi. Kõik sõltub meie inimeste teadlikkusest ja ettemõtlemise võimest.

«Kahjuks ei tea ma ühtegi ärihoonet, mille ehitusel oleks kasutatud ökoloogilisi ehk madala primaarenergiasisaldusega materjale, vee taaskasutussüsteeme või kus oleks katuse- või rõdupinnad kaetud taimkattega. Loodame, et mõtlemine muutub ka Eestis ja me ei jää vaid imetlema Aasia või Euroopa suurlinnadesse kerkivaid ökoloogilisi hooneid, vaid hakkame neid ka ise ehitama,» lisas Aluste.

Loe ökoloogilistest kõrghoonetest Arco Vara blogist veidi lisaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles