Eesti Korteriühistute Liit: loov lähenemine aitab vähendada toidujääkide hulka kodudes

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Eesti Korteriühistute Liit jagab asjalikke nõuandeid toidujääkide vähendamiseks oma kodus.

Tänapäeva maailma ja ka majapidamiste suurimaks valukohaks on raiskuläinud toit ja toiduained. Selleks, et aga oma kodu ja südametunnistus puhtana hoida, jagab Eesti Korteriühistute Liit viit kasulikku nõuannet toidujääkide vähendamiseks.

Osta vähem

Soovitatav kogus oleks toidupoes osta niipalju, kui üks inimene kanda jõuab ehk umbes niipalju, kui mahub tekstiilist poekotti. Koju jõudes tuleks toit kohe ära sorteerida: kiiresti riknev kraam nagu marjad vms. kohe söömiseks, püreeks või sügavkülma, ülejäänud asjad lähipäevil tarvitamiseks.

Vaata, et üle ei jääks

Mida ise ära ei tarvita, jaga teiste inimestega – paku näiteks sõpradele või naabritele. Või siis pane sügavkülma – mõnest ülejäägist saad hiljem teha näiteks suppi vms. Ka leivad, saiad ja koogid saad vajadusel sügavkülmutada.

Inventuur kappides

Kodumajapidamises kipub ikka köögikappides leiduma «igaks juhuks» või sooduspakkumistega ostetud kuivaineid ja muud kauasäilivat. Ära hoia neid igaks juhuks , tarvita ikka «kõlblik kuni» vahemikus ära.

Loovkokkamine

Ära ole retseptides kinni, vaid tee oma külmkapp lahti ja asu loovalt kokkama. Ära põe, kui sul mõnda retseptis olevat asja kodus ei leidu – äkki annavad mõned teised toiduained kokku sobitades uue ja huvitava maitse? Just loovast lähenemisest on sündinud paljud toiduklassikud.

Kasuta maksimaalselt olemasolevaid ressursse

Püüa näiteks juurviljad maksimaalselt ära kasutada, lehtedest juurikani. Grillkana kontidest saad aga maitsva puljongi keeta – võimalusi jagub lõputult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles