Ameeriklasi hämmastab meie jaoks loomulik kodune harjumus (2)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Kuigi võiks arvata, et täna pole kultuurilised erinevused ameeriklaste ja eurooplaste vahel enam kuigi suured, leidub meil siiski asju, mis neid sügavalt hämmastavad. 

Portaalist Tiphero selgub, et Euroopas ei ole kuivati sugugi nii tavaline masin majapidamises nagu Ameerikas - sealkandis on mõeldamatu, et kodus on pesumasin, aga kuivatit mitte ja et pesu kuivab nööri peal. Euroopasse reisinud jagavad oma hämmeldust selle üle, et siinkandis sellega arvestada ei saa, et kuivati olemas on. Sest, nii kummaline kui see nende meelest ka poleks, on siin endiselt palju piirkondi, kus pesu kuivatatakse õues.

Võrdlusena tuuakse ära, et kui USAs ja Kanadas on kuivati 80 protsendil majapidamistest, siis Itaalias on selline masin kodus olemas vaid 20 protsendil majapidamistest. 

Ameeriklased tõdevad, et kättesaadavus ei saa probleemiks olla, niisiis tuleb põhjusi otsida mujalt. Vähemasti artikli koostajad usuvad, et on selle ka leidnud - peamine põhjus, miks Euroopas nii vähe kuivateid kohtab ja nii palju nende jaoks kummaliselt õues kuivavat pesu näeb, on suhtumises.

Ajakirjas Quartz avaldatud artiklis kirjutab ameeriklanna Corinne Purtill, et kuigi osalt on tegu kindlasti vanamoodsusega, mida võrreldes Ameerikaga Euroopas ikka väga palju kohtab, on peamine põhjus siiski suurem keskkonnateadlikkus: kuivati ei ole võrreldes nööril kuivatamisega lihtsalt kuidagi «roheline» lahendus.

Tiphero möönab, et kuigi kuivati on äärmiselt mugav lahendus, on see ka tohutu raha- ja energiaraiskaja, mis kulutab ja lõhub riideid hoolimata sellest, kui kvaltieetse masinaga on tegu. Nende jaoks kummaline nööril kuivatamise alternatiiv tundub sellega võrreldes väga hea lahendusena.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles