Suur kinnisvarapettus: koduostjaid meelitatakse alatu võttega ostu eest rohkem maksma

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eramaja.
Eramaja. Foto: LIIS TREIMANN / PM/SCANPIX BALTICS

Selgub, et paljud koduomanikud on pahaaimamatult oma kodu eest rohkem maksnud kui see tegelikult väärt on.

Kinnisvaraturul levib uus petuskeem: uusarendusse kodu ostvad inimesed saavad petta ruutmeetrite arvuga. Nende arv valetatakse suuremaks ja raha võetakse ruutmeetrite järgi ehk siis rohkem kui korter tegelikult väärt on, vahendab Daily Mail. 

Petuskeem on väidetavalt levinud ülemaailmselt ja ilmsiks tuleb see reeglina siis, kui kunagi kodu ostnu seda ühel hetkel teatud ruutmeetrite arvuga müüa üritab. Siis selgub ühtäkki, et nii palju pinda kodus tegelikult ei ole ega ole kunagi olnudki, selgub kinnisvaratehnoloogia idufirma Spec äsjasest raportist.

Näiteks Londonis müüakse kodusid ligi 35 000 euro võrra üle- ja allapoole turuväärtust. Kui võtta arvesse ainult eramajad, on summa isegi ligi 58 000. See on korralik ports raha, mida olematute ruutmeetrite eest juurde maksta. 

Speci uuringus osales ligi 300 majapidamist. Tulemusteni jõudmiseks võrreldi kinnisvarakuulutuses kirja pandud ruutmeetreid tegeliku ruutmeetrite arvuga planeeringul. 60 protsendil juhtudest oli müüdava vara pind suuremaks valetatud. 

Keskmiselt räägiti juurde umbes väiksema magamistoa jagu pinda ehk alla kümne ruutmeetri. 

Üks kaheksast objektist räägiti enam kui kümne ruutmeetri võrra suuremaks.

«See on kinnisvaraturu suur peidetud skandaal,» ütles Speci esindaja Anthony Browne tulemust kommenteerides. «Koduost on paljude jaoks elu suurim väljaminek ja enamasti inimesed usaldavad maaklerit ja kuulutust,» jätkas ta.

Tema sõnul pole ju küsimustki, kas kinnisvara suurus mõjutab selle väärtust, niisiis on sel moel inimeste petmine eriti alatu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles