Vannitoa muudab palju erilisemaks üks üsna huvitav detail

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Ajad, mil dušinurga äravool oli lahendatud ilmetu plasttrapiga keset põrandat, on unustusehõlma vajumas. Paljud eelistavad selle asemel märksa luksuslikuma ilmega duširenni ruumi seina ääres.

Duširenn võib esmapilgul tunduda keerukama lahendusena kui trapp, kuid tegelikult on see lihtsalt teistmoodi ja eeldab teistsuguseid eeltöid kui trapi paigaldus. Duširenne pakkuva ettevõtte ACO Nordic OÜ juhatuse liige Urmas Truusa ütleb, et kindlasti tuleb juba põranda valamisel silmas pidada, kas käiku läheb renn või trapp. Sellest sõltuvalt kujunevad kalded ja äravoolu asukoht ja äravoolutoru suund: kas toru läheb otse alla või kulgeb horisontaalselt. «Võib minna keeruliseks, kui viimasel hetkel otsustada, et oh, paneme hoopis renni seina äärde,» ütleb Truusa.

Truusa rõhutab, et iga tüüpi äravoolu paigaldamine on nõudlik töö ja ühesuguse põhjalikkusega tuleb suhtuda nii trapi kui ka renni paigaldusse. «See mõjutab otseselt konstruktsioonide eluiga. Niiskuskahjustused hoones on üks ohtlikemaid, paraku ka levinumaid kahjustusi,» lisab ta.

Foto: Tootja foto

Õigesti hooldades kestab kaua

Kui plastist äravoolutrapid kipuvad kergesti katki minema ega ole kuigi pika elueaga, siis duširennil, mis on korralikust materjalist ja hea koostekvaliteediga, ei ole Truusa sõnul eeldatavat eluiga määratud: juhendi järgi sihtotstarbelisel kasutamisel kestab see kindlasti sama kaua kui vannituba, kuhu renn on paigaldatud. «Vältida  tuleks tundmatu  päritoluga tooteid, vältida tuleks ka plastkorpusega renne, mille pinnad  ajapikku üha kergemini mustust  koguma hakkavad,» räägib Truusa.

Tema ütlust mööda on liiga keeruka paigaldusega toodete puhul risk ka töö tegijal: kui renni paigaldaja ei tea täpselt, mida ta teeb ja renni korralikult paigaldada ei oska, lüheneb selle eluiga märkimisväärselt. «Vannitoa toimivus ja paigaldise lekkekindlus on kriitilise tähtsusega!»  sõnab ta.

«Duširenni tuleb kindlasti hooldada, kuid konti see töö ei murra,» kinnitab Rennieksperdi esindaja Reelika Einamaa. «Duširenne hooldatakse sõltuvalt kasutamise tihedusest, selleks eemaldatakse pealmine rest, sifoon või juuksekarvapüüdja, puhastatakse need, renn käiakse seest üle seebi, vee või lapiga. Kui renn on puhas, asetatakse asjad renni tagasi,» õpetab ta.

Foto: Tootja foto

Kallim hind ka õigustab end

«Kuigi duširenn on võrreldes plastist trapiga kallim lahendus, on sellel tugevad eelised paigalduse, disaini ja eluea osas,» ütleb Einamaa. «Duširennid ei ole pelgalt ainult äravoolud vannitoas vaid disainielemendid, mis sobituvad teiste vannitoas olevate esemetega,» sõnab ta.

Truusa lisab, et duširenn on eksklusiivne lahendus, kuid võrreldes plasttrapiga on see palju vastupidavam, mistõttu renni kallis hind end kindlasti ka õigustab. «Kindlasti sobib odav tavaline trapp ruumidesse, kus väljanägemine ei ole esmatähtis. Küll aga on tähtis trapi ja resti  koormustaluvus. Paljudel juhtudel see tagatud ei ole, mis põhjustab restide muljumist ja lõpuks saab edasise ekspluatatsiooni käigus kannatada ka põrand, sest ühendus trapi korpuse ja näiteks plaaditud põranda vahel hakkab pragunema ning ajapikku tulevad plaadid lahti ning vesi tungib üha sügavamale konstruktsiooni,» selgitab ta.

Kui rääkida konkreetsetest hindadest, ütleb Truusa, et korraliku ja hea disainiga duširenni komplekti hind koos lihtsama kujundusega restiga algab 130 eurost ja ulatub 400 euroni. See  on kindlasti soodsam, kui kehva trapi kasutamisest põhjustatud konstruktsioonikahjustuste kõrvaldamine.

Foto: Tootja foto

Miks eelistada renni?

  • Duširennidega saab kujundada täiesti teistsuguse vannitoa kui tavalist trappi kasutades. Suurimaks eeliseks on võimalus kasutada väga moodsaid suuremõõtmelisi keraamilisi plaate. Duširenni puhul jääb ära vajadus plaate lõikuda nagu seda tavaliste trappide puhul. Samuti on äravoolu jaoks vajaliku kalde saavutamine lihtsam. Just selle eelise pärast ta kunagi ka loodi: lihtsam on kaldeid teha, põrandaplaate lõigata ja ilusate mustrite puhul jääb ka muster vähese vaevaga kenasti klappima.
  • Rennist võib kujuneda omamoodi disainielement, mis tõenäoliselt ei ole küll ruumi pilgupüüdja, kuid võib panna i-le täpi ja anda suurepärase lõppviimistluse.
  • Võrreldes trapiga on duširenni ka veidi lihtsam puhastada – see oleneb muidugi konkreetsest tootest. Samas tuleb renni sagedamini puhastada kui traditsioonilist trappi. Mõistlik on valida renn, mille sisepind ja rest on elektropoleeritud: ülimalt sile ja läikiv pind ei lase koguneda mustusel ja seda on lihtsam korras hoida.
  • Duširenni kasutamisel saab vabamalt valida äravoolu asukohta, näiteks on võimalik paigutada see diskreetselt seina äärde, vältida kaldeid  mitmest suunast, tehes kalde ainult renni suunas.
  • Renne on väga otstarbekas kasutada suuremate vannitubade või duširuumide puhul.  Pikad, isegi kuni kolme meetri pikkused rennid võimaldavad kuivendada suure pinna,  kasutades mitut äravoolutrappi renni korpuse all. Seega saab koduomanik tellida endale täpselt soovitud mõõtude ja kujundusega renni nagu rätsepaülikonna.
  • Duširenniga vannituba näeb kindlasti luksuslikum välja: valida saab väga paljude eri disainilahenduste vahel, võimalik on valida ka näiteks valgustusega renn.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles