Kodumaist vineermööblit võiks leiduda igas Eesti kodus

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reeglina lihtsa ja konkreetse joonega vineermööbel võib vabalt olla ruumis pilgupüüdjaks. Eriti efektse tulemuse saab kontrastvärvidega mängides.
Reeglina lihtsa ja konkreetse joonega vineermööbel võib vabalt olla ruumis pilgupüüdjaks. Eriti efektse tulemuse saab kontrastvärvidega mängides. Foto: Radis

Vineermööbel on viimaste aastate retrolainega jälle leidnud tee eestlaste kodudesse, kuid kahtlemata võiks seda võimalusterohket mööblimaterjali veelgi enam väärtustada. Eriti arvestades seda, et nii mõnigi kodumaine tootja oma valikus just seda mööblit pakub.

Vineermööbel on tänuväärne lahendus: kuna selle disain ei ole enamasti väga spetsiifiline, annab seda sobitada sisuliselt absoluutselt igasugusesse interjööri. Mööblitootja KAISSU disainer Helen Leetsaar ütleb, et tema hinnangul ei määra materjal üksi kindlasti mööbli sobimist või mittesobimist erinevatesse interjööridesse ja ka vineermööblit võib olla väga erinevat. «Kui vaadata KAISSU kasevineerist mööblikollektsiooni TUUL, siis näeme, kuidas mõjutab vorm ja viimistlus lõpptulemust. Valge õli muudab tavapäraselt kollaka tooniga vineeri helgeks ja põhjamaiseks, lihtsate puhaste joontega disain loob moodsa ja minimalistliku ilme. Sama mööbel musta viimistluse all mõjub aga hoopis luksuslikumalt ja heas mõttes uhkeldavamalt. Mõlemal juhul on tulemuseks üpris hästi erinevatesse interjööridesse sobiv mööbel,» toob Leetsaar näite oma ettevõtte toodangust.

Musta viimistlusega vineermööbel sobib väga hästi ka trendikasse industriaalsesse interjööri.
Musta viimistlusega vineermööbel sobib väga hästi ka trendikasse industriaalsesse interjööri. Foto: KAISSU

Sama meelt on ka kodumaise vineermööblit tootva ettevõtte Radis esindaja Mauri Abner. «Nagu just üks Saksa sisearhitekt meie mööbli kohta ütles: see on heas mõttes universaalne, saab sobitada nii high-end korterisse kui ka talumajja,» ütleb ta. Väga suurt rolli mööblitüki interjööri sobitamisel mängib ka Abneri ütlust mööda just viimistlus: tänapäevased looduslikud õlivahad võimaldavad sama mööblieset tuua välja eri interjöörides erinevatel kujudel.

Tänuväärne materjal

Abneri arvates võiks inimene kodu sisustamisel vineermööblit eelistada seetõttu, et tegu on äärmiselt tänuväärse materjaliga. «Meie kasutame peamiselt kasevineeri, seega on tagatud ka pidev kasepuidu loomulik juurdekasv meie lähipiirkonnas: oleme keskkonnasõbralikud,» sõnab ta.

Vineer on tänu spooni ristkihtidele ka väga tugev materjal, mis tähendab, et ka suure raamaturiiuli saab valmistada võimalikult õhukesest materjalist. See aga omakorda annab võimaluse põneva disainiga tooteid välja mõelda. «Kuna töötleme vineermööblit looduslike õlivahadega, saavad puidukihid ka edaspidi hingata,» selgitab Abner. 

Vineer on tänuväärne materjal, mis võimaldab luua väga omapäraseid lahendusi ega sea kodus sisuliselt mingeid piirangud. Näiteks saab valmistada ka pea seinasuuruseid riiuleid.
Vineer on tänuväärne materjal, mis võimaldab luua väga omapäraseid lahendusi ega sea kodus sisuliselt mingeid piirangud. Näiteks saab valmistada ka pea seinasuuruseid riiuleid. Foto: Radis

Vineeri on väga hea kombineerida ka teiste materjalidega ja tänapäeval seda väga sageli tehaksegi. Abner räägib, et näiteks Radises pakutakse vineerist söögilaudade pealispinnana kõrgsurvelaminaati, mille eelis on hea vastupidavus ka väga tugeva kasutuse korral. Samuti on järjest enam levinud kirjutus- ja koosolekulauad, mis kaetud linoleumpinnaga. «Samuti loodusliku materjalina sobitub see hästi vineeriga ja annab mööblile pehme ja sooja tunde,» ütleb ta.

Leetsar lisab, et kindlasti ei pea vineeri igal juhul kõigile teistele materjalidele eelistama üksnes materjali pärast. «Mööbli valikul peaks lähtuma ennekõike oma ootustest sellele: millist väljanägemist, vastupidavust ja kasutusomadusi soovitakse,» ütleb ta.

Küll aga võib olla kindel, et kui on tähtis mööbli kestvus, näiteks võimalus seda korduvalt kokku ja lahti kruvida, siis on selge, et tasub eelistada vineeri või täispuitu. «Vineer on tugev ja vastupidav materjal,» kinnitab ta.

Võimalus vineeri erinevate toonidega viimistleda teeb vineermööblist suurepärase lahenduse eriilmelise viimistlusega ruumidesse.
Võimalus vineeri erinevate toonidega viimistleda teeb vineermööblist suurepärase lahenduse eriilmelise viimistlusega ruumidesse. Foto: Radis

Väga suuri miinuseid ei oska vineeri puhul kumbki välja tuua. Tõsi on, et kui tahta teha vineerist väga suuri kapiuksi, võivad need hakata nii-öelda propellerisse kiskuma. Leetsar ütleb, et seda ei peaks aga tingimata pidama miinuseks, vaid materjali eripäraks, millega disainerid või insenerid oma töös arvestama peavad.

Abner lisab, et sellise nähtuse vältimiseks pannakse ukse sisse vajadusel metallist vardad.

Muretu lahendus

Kuna vineer on materjalina väga vastupidav, ei pea sellest valmistatud mööbli ostmisel üldiselt väga muret tundma sellepärast, et äkki saad mitte nii väga kvaliteetse eksemplari. Kvaliteet on toodetel üsna ühtlane, sellest tulenevalt on mööbli hind pigem kallim. Abner sõnab, et hinnaklass on spoonitud MDFist või mööbliplaadist mööbliga võrreldes igal juhul kallim.

Leetsar soovitab aga igal juhul ka vineermööblit ostes ikka veenduda, et tegemist on kvaliteetse asjaga. «Vineerist mööbli ostmisega on sama nagu iga muu asjaga: vaatad, katsud, proovid ja otsustad. Võimalusel tasub eelistada tuntud ja tunnustatud (ja ka kodumaiseid) kaubamärke, kelle valikus on reeglina põhjaliku arendustöö läbinud tooted ning kes pakuvad garantiid ja abi võimalike ootamatute defektide ilmnemisel,» soovitab ta.

Põhjamaisesse kliimasse sobib eriti hästi naturaalset tooni vineer, mis muudab kodu väga helgeks ja hubaseks.
Põhjamaisesse kliimasse sobib eriti hästi naturaalset tooni vineer, mis muudab kodu väga helgeks ja hubaseks. Foto: KAISSU

Mingit erilist hooldust vineermööbel reeglina ei vaja, kuid konkreetse mööblitüki puhul sõltub kõik viimistlusest. Leetsar räägib, et KAISSU vineermööbel näiteks mingit igapäevast erihooldust ei vaja. «Õliga viimistletud pinnalt tuleb kergelt niiske lapiga regulaarselt tolmu pühkida. KAISSU laste kirjutuslaualt olen ise oma lapse tehtud pliiatsijälgi kustutuskummiga kustutanud ja niiske pehme lapiga määrdunud kohad puhtaks pesnud. Pikema kasutuse järel on võimalik mööbel (ka kodustes tingimustes) lihtsalt üle õlitada,» räägib ta.

Abner ütleb, et kõik Radise tooted on looduslike Osmo ja Treatexi õlivahadega õlitatud ning neid tuleks siis värskema ilme andmiseks iga paari aasta tagant värvitu õlivahaga üle käia. Sääraseid õlivahasid on müügil kõigis ehituspoodides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles