Vaata ehitisregister üle: registreerimata ümberehitustööd raskendavad tulevikus müüki

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andmed tasub igaks juhuks üle kontrollida.
Andmed tasub igaks juhuks üle kontrollida. Foto: Shutterstock

Ehitisregistris olevad andmed vajavad iga muudatuse korral kaasajastamist, vastasel juhul võib kodu ostu- või müügiprotsess venida.

Ehitisregistris olevate andmete mittevastavus tegelikkusele võib kodu müüvale inimesele tõeliseks nuhtluseks olla, märgib Domus Kinnisvara hindaja Kädi Pant. 

«Enamus juhtudest ei ühti ehitisregistris ja kinnistusregistris olevad pinnaandmed, olgu see siis suletud netopind või eluruumipindala. Korterite puhul võib pindalade erinevus tuleneda sellest, et pindala hulka on arvestatud panipaik või rõdu. Elamute puhul võib aga erinevus tulla nii plaanimaterjali, ehitisregistri kui ka tegelikkuse vahel,» seletas Pant.

Kinnisvarahindaja tööd raskendavad tema sõnul eriti need juhtumid, kus ei osata öelda, millest erinevused tingitud on. On esinenud olukordi, kus lisaks pinnaandmetele ei klapi või lausa puuduvad andmed tehnosüsteemide ja konstruktsioonide kohta.

Miks on oluline, et andmed registrites oleksid korras?

Kõige sagedasem, mis andmete mittevastavuse korral võib juhtuda, on ostu-müügiprotsessi venimine. «Kõigepealt võib antud protsess venida eksperthinnangu valmimise tõttu, sest ka kinnisvarahindajad soovivad, et andmed oleksid nende poolt koostatud hinnangus võimalikud korrektsed ja arusaadavad. Samuti võib pangapoolne laenuprotsess selle arvelt pikeneda,» täpsustas Pant.

Lisaks pangapoolse otsustusprotsessi pikenemisele võivad ebaseaduslikud ümberehitustööd kaasa tuua asjaolu, kus kindlustusseltsid ei pruugi kindlustushüvitist välja maksta.

Mida teha?

Uut kodu otsides tuleks seega esmalt luubi alla võtta selle andmete vastavuse tegelikkusele. Seda saab iseenesest juba müügikuulutusest järele kontrollida. Samuti tuleks üle kontrollida ehitus- ja kasutusload.

Lisasoovitusi andmete kontrolliks leiad Domus Kinnisvara blogist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles