Eesti köögikujundaja annab nõu, kuidas luua oma unistuste köök (1)

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Eesti tunnustatud köögikujundaja Hiie Härm annab nõu, kuidas kujundada endale köök, millest jagub rõõmu pikkadeks aastateks.

1. Külasta köögimööbli salonge

Tutvu väljapandud näidisköökidega. Tee selgeks, millised on tänapäevased köögi lahendused ja võimalused. Loe ka trendidest. Kirjuta üles standardmõõdud, millega hiljem oma kodus kööki planeerida saad.

Nõuanne! Tee telefoniga pilti meeldivatest köökidest ja detailidest ning pane omale kirja, millises salongis neid nägid.

2. Mine köögitehnika salongidesse

Oma kööki vajad sa külmkappi, ahju, pliiti, õhupuhastajat, valamut ja segistit. Võib olla soovid ka nõudepesumasinat, mikrolaineahju ning prügisüsteemi.

Nõuanne! Lase omale salongis selgitada erinevate mudelite erisusi. Kirjuta üles meeldivate mudelite nimed ja mõõdud (laius, sügavus, kõrgus).

3. Unista

Nüüd, kui sa tead, mida pakutakse, on aeg unistada. Milline oleks Sinu unistuste köök?

Kas ahi oleks tõstetud kõrgemale, et ei peaks toitu väljavõttes kummarduma?

Oleks sul köögisaar või -poolsaar. Mida seal teeksid – peseks nõusid, teeks süüa, valmistaks toitu ette ja/või serveeriksid seda külalistele?

Pane kõik kirja, mis Sinu unistuste köögis peaks olema.

4. Mõõda üle ruum

Sul on nüüd olemas mõtetes oma unistuste köök. Sa tead, millised on köögimööbli ja -tehnika võimalused ning mõõdud. Nüüd on aeg üle vaadata olemasolev ruum, kuhu köök tuleb. Mõõda selle pikkus, laius, kõrgus. Märgi joonisele ka vee äravooluava, torud ja ventilatsiooniava. Kui Sul on paigas pistikupesad ja voolujuhtmed ning Sa ei plaani nende asukohta muuta, siis märgi üles ka need.

5. Tee köögi inventuur

Vaata üle kõik oma kööginõud ja -tarvikud. Mõtle, kas ja mida plaanid tulevikus juurde soetada. Katsu aru saada, kui palju Sa vajad kõikide nende asjade hoiustamiseks pinda.

Nõuanne! Pane asjad sinna, kus neid vajatakse – näiteks kuumaalused ja pajakindad pliidi juurde; köögirätikud valamu lähistele jne.

6. Asu planeerima

Võid joonistada ruudulisele paberile köögi plaani. Lõigata värvilisest paberist kapid ning neid siis paberil ringi tõsta. Mõõdud peavad olema õiged. Võid ka kasutada mõnda internetis vabalt saadaolevat köögikujundusprogrammi, näiteks IKEA oma.

NÕUANDED, MIDA ARVESTADA

  • Püüa luua töökolmnurk – külmik-valamu-pliit; nende vahel liigud Sa kõige enam
  • Ära pane kõrge kapi kõrvale kohe pliiti või valamut. Jäta nn. küünarnuki ruumi min 20 cm
  • Kui soovid ka mikrolaineahju, siis mõtle läbi, milleks Sa seda kõige enam kasutad. Kui toidusulatamiseks, siis pane see külmiku lähistele; kui lapsed tulevad koolist ja soojendavad sööki, siis pane see madalamale, et neil oleks mugav kasutada.
  • Kuna vee äravooluava ja -torude ringi tõstmine on väga kulukas, siis planeeri valamu täpselt sinna kohale.
  • Nõudepesumasin on alati valamu kõrval. Mitte kunagi ära pane neid kahte täisnurgaga kõrvuti. Arvesta, et nõudepesumasina taha ei jääks mitte midagi – tema pistik ja äravool peavad jääma valamukappi.
  • Kõige mugavam on sahtlina avanev prügisüsteem. Valge köögimööbli puhul mõtle pedaaliga avatava süsteemi peale.

Kokkuvõtteks:

– kogu palju infot

– unista ja pane kirja

– mängi läbi erinevaid lahendusi ja  kujuta ette, kuidas sa selles köögis toimetaksid

Rohkem häid nõuandeid ja ideid oma köögi kujundamiseks leiab Köögikujundaja blogist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles