Eelmisel aastal pöörase kiiruga kerkinud ehitushindadel on tänavu piir ees

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majaehitus.
Majaehitus. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Ehitusspetsialist räägib, et kui eelmisel aastal ehitustööd hüppeliselt kallinesid, siis tänavu pole selliseks hinnatõusuks lihtsalt enam ruumi.

Mapri Ehituse tegevjuhi Tarmo Roosi sõnul oli möödunud aasta Eestis ehitamise aasta ning tänavu ehitushindade kasvule ruumi ei ole. 

Mapri Ehituse hinnangul peaksid ehitusmahud 2019. aastal jääma veel samale tasemele, muret teeb aga ehitussektori palgasurve, teatas ettevõte.

Roosi sõnul on palgasurve tingimustes kasulikuks lahenduseks võõrtööjõu palkamine. «Küll aga peab tööandja lähtuma seadustest, tagama maksimaalse ohutuse ja maksma kokku lepitud palgad kokku lepitud ajal,» märkis ta. 

Roos lisas, et ehitushindade tõusule ei ole enam ruumi ning vastasel juhul lähevad tõenäoliselt mitmed optimistlikumad arendused ümberprojekteerimisele või etapiviisiliseks teostuseks.

«Konkurents riigitellimustele on kindlasti suur ning paljud ettevõtted võivad võtta arutuid riske. Erasektoris ehitades peab ehitaja hindama oma kliendi võimekust projekt edukalt läbi viia. Seetõttu on selle aasta märksõna riskide haldamine. Siiski, ehitusfirmadel, kes ei võta tarbetuid riske nii hinna kui ka tähtajaga, peaks 2019. aasta olema edukas,» märkis Roos. 

Mapri Ehituse hinnangul saab käesolev aasta olema sama töine kui eelmine. «Kasuks tuleb portfelli mitmekesisus ning võimekus uute projektidega kiirelt alustada. Eesti tööstusel läheb hästi, innovaatilistel firmadel läheb hästi ja need annavad ehitajaile tööd juurde,» ütles Roos. 

Vaata rohkem kinnisvarauudiseid kinnisvaraportaalist City24.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles