Tiksuv pomm: köökides peidab end üks ettearvamatu ohuallikas (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Hoia oma kõrv külmiku kompressoril.
Hoia oma kõrv külmiku kompressoril. Foto: Valery Vvoennyy / PantherMedia / Valery Vvoennyy

Köökides peidab end üks ohtlik lõhkekeha, mis ettevaatamatuse ja hooletuse korral võib punase kuke majja tuua.

Vaatamata sellele, et külmikute plahvatusi esineb harva, tabavad need koduomanikke ootamatult. Kui mõnest muust seadmest põhjustatud tulekahjule eelneb tavaliselt suits, siis külmikuplahvatused taolisi ohumärke ei jaga. Iseenesest ja hoiatuseta lõhkevad külmkapid on seega ühed ohtlikumad seadmed meie majapidamistes, vahendab realtor.com

Kuidas külmikud plahvatavad?

Heites pilgu külmiku tagaküljele, jääb silma autoradiaatorit meenutav detail – see on külmkapi kompressor, mille ülesanne on gaas vedelikuks muuta. Kõrge rõhu all olev aur surutakse kompressoris kokku, et selle temperatuur ületaks ümbritseva keskkonna temperatuuri. Mõnikord võib see aur kompressori mustade spiraalide vahele lõksu jääda ning kergesti süttiv gaas kahjutule majja tuua. 

Enamik tänapäeva külmikuid on varustatud kuumakaitsekilbiga, et taolisi olukordi vältida. Veidi vanemad mudelid võivad aga plastist tagaseinaga olla ning ebaõnne korral tõepoolest tulemöllu majja tuua. Ainus, mis koduomanikud selle ennetamiseks teha saavad, on hoida silm või siis pigem oma kõrv peal külmiku kompressoril. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles