Üleliigsetest asjadest lahtilaskmise kunst peitub ühe lihtsa lause taga

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodu KonMarie meetodiga korda.
Kodu KonMarie meetodiga korda. Foto: Pexels / CC0 Licence

Professionaalse Jaapani koristaja korrastusmeetod on elumuutev ning tõhus.

Raamatu «Jaapani korrastuskunst. Korrastamise elumuutev vägi» ja KonMari meetodi autor Marie Kondo nimi on ilmselt juba paljudele tuttav. Jaapani koristuseksperdi müüdud raamatute tiraaž räägib iseenda eest, täpselt samamoodi nagu naise tutvustatud praktikad.

Kondo tehnika põhiideeks on nimelt rõõm, vahendab today.com. Inimesed peaksid olema ümbritsetud esemetest, mis sütitavad nende loomust, isikupära ning meeli. Kondo põhimõtte järgi ei tohiks inimesed ületähtsustada olemasolevaid asju ning leida vabandusi nende säilitamiseks. Küll aga peaksid inimesed tundma uhkust ning tänulikkust nende teatud esemete eest, mille nad on hoolikalt oma ellu valinud.

Marie Kondo 5 nõuannet teekonnal korrastatud koduni:

  • «Kas see toob mulle rõõmu?» - Kondo meetodi järgi tuleb usaldada oma sisetunnet ning lasta lahti esemetest, mis inimesele rõõmu ei too. Niisiis tuleb esemed ükshaaval ette võtta ning küsida endalt - «Kas see toob mulle rõõmu?» Negatiivse vastuse korral on vastavale esemele koht prügikastis kindlasti juba broneeritud.
  • Esemeid tuleb sorteerida kategooria, mitte asukoha järgi. Kuna me hoiame ühe kategooria asju enamasti erinevates ruumides, ei ole meil ülevaadet sellest, kui palju meil kodus midagi on. Kategooriate kaupa koristamine aitab ennetada ebavajalike asjade ostmist. 
  • Süütundest ei tasu kingiks saadud asju alles hoida. Ebatarvilikud esemed võib suunata kuhugi või kellelegi, kes neist tõeliselt puudust tunneb.
  • Kõik korraga - iga päeva tasapisi oma sahtleid-kappe korrastades, leiab inimene end üsna pea olukorrast, kus korrastamisele ei paista lõppu tulevat. Tasub kõik korraga ära teha, mitte tänane töö homse kaela lükata.
  • Vabane üleliigsest paberist ning ebavajalikest dokumentidest. Tähtsad asjaajamisdokumendid saab alati digitaalselt skaneerida. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles