Ajalooliliselt vastuoluline kodu tekitab Austrias palju kõneainet

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Austriast pärit Saksamaa poliitik ja Natsionaalsotsialistliku Saksa Töölispartei juhi Adolf Hitleri sünnikodu on põhjustanud tuliseid vaidlusi maja tuleviku osas.

Adolf Hitler sündis 1889. aastal ühe Braunau Inni ääres linna silmapaistva hoone ülemisel korrusel. II maailmasõja lõpust saati on Austria valitsus üritanud hoone pärandit ja Adolf Hitlerit lahus hoida. Kaks aastat tagasi sai riik mehe sünnikodu lõpuks enda valdusesse, nüüd aga tahab selle endine kauaaegne omanik, Gerlinde Pommer, selle eest 1,7 miljonit dollarit ehk veidi enam kui 1,49 miljonit eurot, vahendab realestate.boston.com.

Hitleri sünnikodu kuulus Pommerite perele ammu enne kurikuulsa poliitiku sündi. Varasemalt riigi pakkumistest keeldunud Pommer teatas sellel nädalal advokaadi vahendusel, et soovib valitsuselt esialgu saadud 355 000 dollari ehk 311 524 euro asemel hoopis kodu tegelikku hinda. Pommeri advokaadi sõnul ei kompensseerinud riik omal ajal tema kliendile piisavalt.

Austria riik on nimelt korterit Pommerite perelt 1970. aastast saati üürile võtnud, kasutades seda elamispinda puuetega või puudust kannatavate inimeste toetamiseks. Valitsus soovis kinnisvara 2011. aastal renoveerima hakata. Pommer keeldus ning lõpetas üürisuhte. Viimastel aastatel on Austria ametnikud korduvalt väljendanud muret selle üle, et maja on muutunud neo-natside kogunemispaigaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles