Eesti Korteriühistute Liit: seadmete energiamõjust sõltub majapidamiste kokkuhoid

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energiamõjuga toodete kasutamine avaldab otsest või kaudset mõju inimese rahakotile.
Energiamõjuga toodete kasutamine avaldab otsest või kaudset mõju inimese rahakotile. Foto: Valery Vvoennyy / PantherMedia / Valery Vvoennyy/ Scanpix

Toote energiamõju ja sellega seotud ökodisain on suureks märksõnaks teekonnal keskkonnasäästliku eluviisini.

Energiamõjuga toodete kasutamine avaldab otsest või kaudset mõju mitmesuguste energialiikide tarbimisele, eesotsas elektri ja gaasiga. Energiatõhususe nõuded on seetõttu kehtestatud eeskätt nendele toodetele, mille kasutamine avaldab mõju mis tahes energialiigi tarbimisele, vahendab Eesti Korteriühistute Liidu ajakiri Elamu.

Paljusid energiamõjuga tooteid saab täiustatud disainiga märkimisväärselt paremaks muuta, et vähendada nende keskkonnamõju ning säästa energiat ja raha. Säästva arengu ning meie elukeskkonna huvides tuleks nende toodete üldise keskkonnamõju vähendamisega tõsiselt tegelema hakata. Selleks aga tuleb välja selgitada kahjulike keskkonnamõjude peamised allikad ja vältida keskkonnasaaste levimist. 

Kuidas defineerida energiamärgist?

Energiamõjuga toodete energia- ja muude ressursside tarbimise väljatoomine märgistuses ja toote kirjelduses on kehtestatud Euroopa Parlamendi ja Nõukogu direktiiviga 2010/30/ EL.

«Energiamärgiste vorm on tooterühmade lõikes võimalikult ühetaoline ning igal juhul selgelt nähtav ja loetav. Märgistuse vormi aluseks on tähtedel A–G põhinev klassifikatsioon. A klassi toode on kõige energiasäästlikum, G klassi toode aga kulutab energiaressursse kõige rohkem. Mõnede toodete puhul, näiteks valgustid ja lambid, on kasutusele võetud kolm täiendavat klassi A+, A++ ja A+++, millest viimane tähistab kõige tõhusamat klassi. Kuna märgistusel on ühtne standard, siis ei erine erinevate tootjate sama energiaklassiga seadmed praktiliselt üksteisest oma säästlikkuselt,» seletas Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees Andres Jaadla.

Eestis peavad energiamärgistusega olema varustatud järgmised tootegrupid: kodumajapidamises kasutatavad külmutusseadmed, pesumasinad, nõudepesumasinad, trummelkuivatid, televiisorid, tolmuimejad, kliimaseadmed, elektrilambid, valgustid, elektriahjud, küpsetusahjud, pliidikubud, kütteseadmed ja veesoojendid-kütteseadmed, samuti elamuventilatsiooniseadmed, tööstuslikud külmutusseadmed ning vedel- ja gaaskütusega köetavad kuumaveekatlad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles