Ilutulestiku tegemise meelespea: rakettidega võiks tegeleda üks inimene korraga

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vales suunas lendu läinud rakett võib endaga kahju kaasa tuua.
Vales suunas lendu läinud rakett võib endaga kahju kaasa tuua. Foto: Pexels / CC0 Licence

Statistikaameti andmetel imporditi 2016. aastal Eestisse ilutulestikutooteid ühe miljoni euro eest. Paraku võivad sellised lõbustused kergelt kontrolli alt väljuda, kui ei ole teadlikult tehtud vajalikke ettevalmistusi.

Ilutulestikku tehes ei valita sageli piisavalt ohutut asukohta, näiteks lastakse rakette kortermajade vahetus läheduses. Suur osa õnnetustest on tingitud kas valest asukoha valikust, liiga varajasest plahvatusest või teadmatusest.

Kogu see kompott toob aga palju pahandust, purustades aknaid või kahjustades seinu-rõdusid.

«Ka eramajade puhul tuleb ette kahjusid, näiteks läheb rakett vales suunas lendu ja rikub maja terrassi või maandub hoopis kõrvalhoones või garaažis,» ütles IIZI kodukindlustuse tootejuht Gertu Karbus.

Lisaks võib ette tulla olukordi, mil saluut leiab tee hoopis naabrite juurde. Nii enda, oma lähedaste kui naabrite ohutuks vaatemänguks tasub läbi lugeda rakettidega kaasas olev kasutusjuhend või teabeleht.

Tehnilise Järelevalve Amet on tuletab meelde reeglid, kuidas pürotehnilisi tooteid kasutada:

  • Loe läbi kasutusjuhend ja järgi seda.
  • Vali ohutu ja sobilik asukoht ning ära hoia raketti käes. Veendu, et läheduses ei oleks pealtvaatajaid, sõidukeid ega ka hooneid.
  • Raketiga peab tegelema vaid üks isik, teised peaksid viibima ohutus kauguses.
  • Ära kasuta defektset toodet.
  • Ära kasuta tooteid alkoholijoobes, samuti ära lase lastel pürotehnikale kätt külge panna.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles