Liginullenergiahooneid saadavad alanud aastast oluliselt leebemad nõuded (3)

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energiatõhusa hoone miinimumtasemeks on olemasolevate hoonete olulisel rekonstrueerimisel C-energiaklass ning uute hoonete püstitamisel B-energiaklass.
Energiatõhusa hoone miinimumtasemeks on olemasolevate hoonete olulisel rekonstrueerimisel C-energiaklass ning uute hoonete püstitamisel B-energiaklass. Foto: Pexels / CC0 Licence

Alates 1. jaanuarist kehtivad väikeelamutele uued energiatõhususe nõuded. 

Energiatõhusa hoone miinimumtasemeks on olemasolevate hoonete rekonstrueerimisel C-energiaklass ning uute hoonete püstitamisel B-energiaklass. Esmakordselt sätestatakse määrusega ka liginullenergiahoone nõuetele kohalduvad erandid. Liginullenergiahoone taseme saavutamist ei nõuta, kui lokaalsete taastuvenergialahenduste paigaldamine ei ole majanduslikult põhjendatud või tehniliselt teostatav. 

«Selleks, et hoone võimalikult energiatõhusana ehitamine oleks omanikule mõistlik valik, tuleb hoonete energiatõhususe miinimumnõuded kehtestada selliselt, et nende rakendamine oleks realistlik,» rääkis ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammist.

2013. aastal välja käidud plaani leevendatakse, tagades hoone omanikule seeläbi ka parema alginvesteeringu. Samuti peaks see proportsiooni viima hoone püsikulude suhte ettenähtud kasutusaja jooksul.

Lisaks ei kohaldata liginullenergiahoone nõuet kuni 220 ruutmeetri suuruse köetava pinnaga väikemajadele. Väikemajade puhul lükatakse liginullenergiahoone nõude tarvidus edasi, kuni uute kuluoptimaalsete energiatõhususe tasemete määramiseni.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles