Kuidas satanistid jõule tähistavad?

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Paljudel meist ripuvad kuuse küljes inglikujukesed, kuid on ka inimesi, kes eelistavad midagi natuke põrgulikumat – satanistid.

Satanism ei ole kaugeltki mitte okultistide liikumine, tegemist on valesti mõistetud religiooniga. Millegipärast seostatakse sataniste ohverduste ja verejoomisega, kuid asi on kaugel tõest. Satanismil pole paikapandud dokriini, selle keskseks sisuks võib olla Saatan, aga võib olla ka inimese tõeline olemus, mida esindab Saatan kui arhetüüp. Satanismil on mitmeid erinevaid suundi, aga sisuliselt keskendub satanism praegusele hetkele, mitte kõrgemale jõule.

Kuidas aga suhtuvad nad ülimalt kristlikuks tehtud jõulupühadesse? Jõuludest rääkides võib ka vaadelda seda kui traditsiooni, mis pärineb paganlikest juurtest. Seega võivad seda vabalt nautida ka satanistid, peaasi, et pidu ei keskenduks Kristuse sünnile.

Metro rääkis mitmete satanistidega ning kõik nad kinnitasid, et kavatsevad jõule nautida nagu teisedki inimesed – süüa-juua, jagada kinke. Siin on mõned nende vastused küsimusele, kuidas nad jõule pühitsevad.

«Ma ei pühitse jõule, aga ma osalen mõnes aspektis, kuna see on lõbus. Ma lähen asjale sekulaarselt. Ma eemaldan jõuludest Kristuse.»

«Ma veedan aega oma perega, jagame kingitusi. Jõulud on ühed mu lemmikud paganlikud pühad, mida kristlus on vääralt esitanud. Ma ei näe mingit põhjust, miks ma ei peaks sellest osa võtma ja asju enda viisil tegema.»

«Ma veedan aega perega, naudin suurepäraseid jõuluroogi (millest paljud road on pärit kristluse-eelsest Rootsist, elagu Odin!) ja võtan napsu. Seega, jah, ma tähistan jõule, väga sekulaarselt.»

«Ma teen seda, sest mu kihlatu armastab jõule. Teda kasvatati sekulaarse ateistina, seega me ei austa Kristust, pealegi on traditsioonid Kristusest vanemad.»

«Ma ei kavatse pidutseda, võtan osa vaid nendest tegevustest, mida mu katoliiklastest majanaabrid nõuavad. Küll aga naudin ma topelttasu, jõuluboonust ja lisatippi!»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles