Jõulukuusk kipub uusarenduste kodudes ruttu surema: mida teha? (1)

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: flickr.com

Et paljudes uusarendustes on põrandaküte, on paljud uuemate kodude omanikud  ka hädas tõsiasjaga, et kuusk kipub põrandast eralduva kuumuse tõttu ruttu otsi andma. Mida teha?

Postimehe koduportaaliga võttis ühendust lugeja, kes kurdab, et tema põrandaküttega kodus kipub kuuse eluiga väga lühikeseks jääma. Ta tunneb huvi, mis selle vastu aitaks. 

Jõulukuuskede müügiga tegelevast ettevõttest Kristjani jõulukuused öeldakse, et põrandakütte puhul tuleb arvestada, et kuusk joob kindlasti rohkem vett. Seepärast tuleb veeanumat tihedamalt kontrollida ja vajadusel vett lisada.

Kuna kuuse elukeskkond on toas tunduvalt soojem kui looduses, oleks mõistlik päevasel ajal, mil pere tööl, keerata põrandaküte minimaalseks. Samuti tuleks põrandaküttega toas olevat kuuske veega pritsida. Seda tehes tuleb aga mõistagi omakorda väga ettevaatlik olla elektriliste jõulutuledega - pritsimise ajaks oleks mõistlik need eemaldada. 

Ettevõtest öeldakse, et eriti põrandaküttega kodu puhul on oluline, et puu oleks koju tuues võimalikult värske. Ja kindlasti tuleb sel lasta enne paikapanekut vahepealses temperatuuris kohaneda - siis ei ole soojemasse kliimasse ülekolimine puu jaoks nii šokeeriv.

Põltsamaal jõulukuuskede müügiga tegelevast ettevõttest Pajusi kuused meenutatakse, et kindlasti on oluline kuusk õigesti tuppa tuua:

  • Enne tuppa toomist peaks puu saama jahedas ruumis sulada.
  • Kuusetüvest tuleb maha saagida umbes 2 cm jupp ja panna puu seejärel veega täidetud kuusejalga.
  • Esimestel päevadel tuleb vett tihti lisada, kuusk ei tohi kindlasti kuivale jääda.
  • Kuuske ei tohi paigutada radiaatori või küttekolde lähedale: see kuivatab liigselt. 
  • Põrandaküte tuleks võimalusel välja lülitada või madalamaks keerata. 
  • Kui kõik see tundub liiga tülikas, on alternatiiviks kunstkuusk.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles