Lindude söödamaju ei tohi mingil juhul akna lähedale paigutada (1)

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lindude talvine toitmine.
Lindude talvine toitmine. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kuigi lindude talvine toitmine on tore ja kiiduväärt tegevus, seda eriti krõbeda külma ajal, tuleb väga hoolega mõelda, kuhu söödamajad paigutada.

Nimelt on levinud lahendus paigutada söögimaja otse akna taha lindude seisukohast väga halb mõte, kirjutab veebiportaal The Spruce. 

Paljud on kursis sellega, kuidas sügisel aeda õunu ja marju sööma tulevad linnud võivad hooga vastu aknaid lennata, aga vähem mõeldakse selle peale, et täpselt sama probleemi kutsub esile vastu läbipaistvat klaasi paigutatud linnumaja, kirjutab portaal.

Suure hooga maja poole lendavad linnud ei pruugi klaasi märgata, lendavad vastu seda ja saavad tugevalt viga või halvemal juhul surma. 

Sellepärast kutsutakse inimesi kõikjal läbi mõtlema, kas nende söödamaja paigutus on lindudele ohutu. Parimaks lahenduseks on koht, kus pole läheduses aknaid ja mis ei ole kättesaadav erinevatele vaenlastele, näiteks kassidele. 

Kassiohu pärast pole hea ka teine üsna levinud lahendus, majade riputamine puude külge. Puud mööda on kassil väga lihtne majas sööva linnuni jõuda. 

Lindudele üsna ohutu on näiteks räästa alla, aknast eemale riputatud maja. Hästi sobib ka keset õue posti otsa paigutatud maja, kuigi seal võivad linnutoidule lihtsa vaevaga ligi pääseda ka erinevad närilised ja tekib konkurentsiprobleem. 

Portaal meenutab ka, et lindudele oleks parem teha ise rasvast ja seemnetest söödapalle, mitte sööta neid poes müüdavate pallidega, mis sisaldavad palju lindudele ebavajalikku ja kahjulikku.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles