Eesti sisekujundajad annavad nõu: kuidas luua maitsekas jõulukodu

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: VidaPress

Kodu jõuludeks kaunistamine on omaette kunst: mingid taustateadmised peavad olema, et tulemus saaks maitsekas ja kõik detailid omavahel hästi kokku kõlaksid. Kuidas seda saavutada? Nõu annavad sisekujundajad.

Igal aastal on jõuludekoratsioonide puhul fookuses mõni just selleks aastaks eriti popiks aretatud temaatika. Tänavu on kord jälle nende käes, kes on vahepealse aja jooksul truuks jäänud ajatule klassikale ja pole iga trendiga kaasa läinud. Moes ongi klassikaline punane ja roheline, ka kuldsed detailid, ütleb sisekujundaja Pilery Kangur.

Eriti moekad on eelmise sajandi alguse trendid: kuld, hõbe ja pastelsed toonid läbisegi. «Ehete klaaspinnad on visuaalselt kergelt tolmuse ja tuhmunud näoga. Materjalidest võiks soovitada klaasi, kangast, portselani ja looduslikke materjale. Võimalusel vältida plasti! Soovitada võiks rohkelt tulede ja küünalde kasutamist ja tulede puhul kindlasti sooja tooniga valgust.» ütleb Kangur.

Kuid leidub midagi ka neile, kes otsivad ebatraditsioonilisi lahendusi. Nomdesigni sisekujundaja Kadi Mets ütleb, et moekad on näiteks roosad jõuludekoratsioonid. «Siinkohal pean silmas roosat, nagu vanaroosa, pastellroosa, šampanjaroosa, soe roosa ja põsepuna. Sellised mõnusad romantilised toonid sobivad väga hästi kombineeritult metallikvärvidega,» räägib Mets.

Teise põneva lahendusena teevad eksperimenteerimishuviliste seas ilma vikerkaarejõulupuud. See tähendab, et jõulukuusk on kas triipude või spiraalidena ehitud vikerkaarevärvidesse.

Kas jääda kodu kaunistamisel truuks klassikale ja oma lemmikutele või katsetada igal aastal midagi uut, on mõlema sisekujundaja hinnangul sügavalt enda sisetunde küsimus. Kangur ütleb, et mõni eelistab muutusi ja trendide järgimist ja see pole vale, aga ehk pisut arukam oleks jääda truuks oma lemmiklahendusele. «Siis jääb ära liigsete jõuluehete kuhjumine kappidesse. Kaunistamisel kasuta ehteid ja dekoratsioone, mis sobivad teie kodu interjööri koloriidi ja stiiliga – see lahendus sobib läbi aegade,» lisab ta.

Kuidas saavutada klassikat?

Kui püüelda tänavu või ka tulevikus ajatu klassika poole, tuleks tingimata kasutada klassikalisi jõuluvärve nagu punane ja roheline. Kangur ütleb, et päris kindlasti on siin kesksel kohal ka isetehtud looduslikust materjalist jõuluehted või heegeldatud lumehelbed ja inglid. «Alati tuleks eelistada naturaalseid materjale ja vältida juhuslikku värvide pillerkaart,» sõnab ta. Ettevaatlik tuleks olla ka odava väljanägemisega karra ja ehete ning plasti kasutamisega. «Kard võiks polüestri asemel olla tinast. Ja oma lihtsuses on väga kaunis lahendus, kui kasutada kuusepuul ainult päris küünlaid,» sõnab ta.

Metsa ütlust mööda saab väga piduliku klassikalise jõulukodu valgeid kaunistusi kasutades. «Ainult valgete dekoratsioonidega kaunistatud jõulukuusk võib olla ülimalt pidulik, stiilne ja sobilik igasse aega,» selgitab ta. Valget võib aga kombineerida ka hõbeda või muu metallikuga, näiteks pronksi või kullaga. «See annab juurde sügavust ja võib toetada üldist kodu stiili,» räägib Mets ja lisab, et tal endal on kodus olnud mitu aastat valged, hõbedased ja türkiisivärvi kuulid, mida ta olenevalt aastast kasutab kas kõiki korraga, paarikaupa või ükshaaval. Sisekujundaja soovitabki hankida koju mingid põhitoonides dekoratsioonid, millele vajadusel, olenevalt hooajast ja meeleolust, lisada juurde värvilist nüanssi.

Eheteks võivad Metsa sõnul tänasel päeval olla kõik aastate jooksul läbi käinud lahendused: kuulid, suled, lipsud, pärlid, kujukesed, linnud, paelad, liblikad, puidust ja isetehtud ehted. Selliseid detaile leiab igas tonaalsuses ja kindlasti ka klassikalisesse lahendusse sobivaid.

Samuti julgustab Mets katsetama puidust ja paberist kaunistuste ning puupakkude, -ketaste ja okstega. Täpi i-le panevad aga sooja valgusega valged tuled, mis toovad ehted esile ega röövi tähelepanu. Värvilisi tulesid tuleks igal juhul vältida.

Foto: VidaPress

Pane kõik kokku kõlama

Selleks, et kodu ka jõulude ajal terviklik välja näeks, tuleb Kanguri sõnul eeltöö juba kodu kujundamise ajal ära teha. «Tuleks arvestada sellega, et ruum sobiks ka jõulude ajal. Ehk näiteks suurt kevadlilledega fototapeeti või lillelisi kardinaid elutoas on väga raske haakuma panna jõuluehetega. Samuti liigsed intensiivsed värvid sisekujunduses muudavad jõuludeks kaunistamise keerulisemaks,» sõnab ta.

Jõulukaunistuste puhul  tuleb Kanguri ütlust mööda alati arvestada ka interjööri üldise stiili ja koloriidiga, millele vastavalt tuleb valida ka kaunistuste värvid ning modernsema või siis rustikaalsema kujunduslahenduse. Kui aga suured pinnad ruumis on neutraalse koloriidiga, saab detaile muutes lihtsalt dekoreerida interjööri nii jõulude kui ka kevadpühade ajal.

Kui sisustamine aga juba seljataga ja jõulupühade peale sel ajal mõelda ei osanud, tasuks Metsa sõnul mõelda, kas on ehk mingite kodu üldiste detailide muutmisega võimalik pisut ka kodu tonaalsust muuta. «Kuna minul tuleb sel aastal roosa-valge-hõbedane jõulupuu, siis ma toetan seda kodus roosade dekoratiivpadjakatetega, roosade küünalde ja roosa laudlina, salvrätikute või lauanõudega,» toob ta näite. Kui kodu ise on aga oma toonidelt väga domineeriv, näiteks sisustatud oranžide kardinate ja rohelise diivaniga, võiks jõuluehted valida ühetoonilised ja pigem tagasihoidlikud, et need ei hakkaks muude elementidega võistlema.

Tegutse plaani põhjal

Pühadeärevuses kipuvad inimesed sageli liiale minema ja kodu üle kaunistama nii, et tervikpilt pole ilus. Selliste vigade vältimiseks tuleks tegutseda kindla plaani järgi. «Kaunistamisel ei tohiks olla midagi juhuslikku. Piisab ka kaunilt ehitud kuusest ja küünalde paigutamisest grupiti õigetesse kohtadesse. Soovi korral võib vahetada ka kardinad jõuluteema ja -ehetega sobivaks, vältides seejuures päkapiku-jõuluvana visuaaliga kangaid. Ka jõululaua kangad ja nõud peaksid toetama kogu ruumi kujundust,» soovitab Kangur. Liialdada ei tohiks ka värviliste plinkivate tuledega.

Kui tundub, et dekoreerimine muutub üle jõu käivaks, soovitab Kangur pidada meeles, et lihtne on alati ilus. «Üks-kaks valitsevat värvitooni, mõned rohelised jõulutaimed ja küünlad,» annab ta nõu ja kinnitab, et sellest täiesti piisab.

Mets soovitab mitte kunagi välja panna kõiki jõuluehteid korraga, mis aastate jooksul kappi kogunenud – rohkem ei ole tingimata uhkem! «Põhiasjad, mis võiksid olla, on jõulutunne ja jõulupuu. Jõulupuu võib osta või ise teha, samuti saab ise meisterdada  lauakaunistuse või panna rohelise oksa kaunistatult ukse kohale,» sõnab ta.

Kindlasti peaks kasutama küünlaid, sest need loovad jõulumeeleolu ja teevad pika pimeda aja hubaseks. Mõlemad kujundajad on seda meelt, et üle ei maksa mõelda ja vana kulunud tõde, et vähem on parem kehtib ka jõulupühade ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles