Uuring: suur osa Eesti elanikest ei ole oma kodumasinate energiatõhususega kursis

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Säästlik eluviis algab kodust.
Säästlik eluviis algab kodust. Foto: Ronalds Stikans / PantherMedia / Ronalds Stikans/ Scanpix

Värske uuringu järgi on eestlaste kodumasinad üsna energiasäästlikud, koduomanike ülevaade nende vee- ja elektritarbimisest aga võrdlemisi kesine.

LG Electronics korraldatud uuringust selgub, et  60 protsenti eestlaste kodumasinatest on energiasäästlikud, kuid ligi viiendikul koduomanikest puudub sealjuures tervikpilt masinate vee- ja elektritarbimisest.

Kodudes ooterežiimil töötavaid seadmeid on palju ning sageli ei leia enamus neist ka igapäevast kasutust. Mõne vana tarviku energiakulu on sedavõrd suur, et nõuab kohemaid seadme väljavahetamist uue ja säästlikuma vastu. Seda nii ajakohasuse kui ka inimese kodu ohutuse seisukohalt.

Keskmine Eesti kodu võib panustada keskkonna saastamisse oluliselt rohkem kui üks sõiduauto. Kodumasinaid valides tuleb seega panustada energiasäästlikkusele. Täna tehtud investeering võib peegelduda juba järgmisel vee- või elektriarvel. 

Energiasäästlik tulevik

Külmikuid, pesumasinaid ja nõudepesumasinaid on võimalik eristada energiatarbimise alusel. Kõige energiasäästlikumaid masinaid tähistavad märgised A või A+++, mis annavad koduomanikule kodumasina madala vee- ja energiatarbimise garantii. Mõned kodumasinad on aga juba muudetud A+++ masinatest veelgi säästlikumateks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles