Sametkangast kardetakse kodu sisustamisel põhjendamatult palju

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: VidaPress

Vahepeal varjusurmas elanud samet on ühtäkki kodudes tagasi: sametdiivanid, -kardinad ja sametist padjakatted on jälle äärmiselt trendikad. Et see materjal kodus ilusti toimima saada, on vaja teha pisut mõttetööd, et kangas ülejäänud interjööriga ka kokku haakuks.

Sametit interjööris sai näha väga ammu – paljud meist ei mäletagi, et seda oma kodus üldse kunagi kasutatud oleks. Nüüd aga murrab samet end jõuliselt ruumidesse ja seda tunnistavad ka sisekujundajad. Sameti tagasitulek ei ole aga läbinisti ootamatu. «Ma arvan, et siin ei tule sügavat põhjust otsida – nagu kõik muu siin elus, on ka samet käimas lihtsalt oma uut ringi, ja hakkab kaunistama meie kodusid järjest rohkem,» ütleb leenu.CO disainer Janne Heinaru.

2 RUUTU sisekujundaja Liivi Lillimägi ütlust mööda on samet suurepärane vahend, mille abil saab kodule ilma suurema vaevata luksuslikku joont lisada. «Sametkangal on oma kindel karakter ja tema puhtad värvid teevad lihtsast kodust luksusliku kodu,» sõnab ta. See on ka tõenäoliselt praegu, mil luksuslikud interjöörid on väga moes, üks selle kanga menu põhjustest.

Sametit interjööris kasutada pole lihtne – materjal on väga dominantne ja muudab oma kohalolekuga ruumi nii-öelda raskeks. «Sameti kasutamine eri elementides ühes ruumis seab teatavad piirangud. Õnneks on sametit väga eriilmelist ja see annab suuremad võimalused,» ütleb Heinaru. Sametit on läikivat, mitteläikivat, pikema ja lühema karvaga, puuvillast ja sünteetilist ning sametkangaid on saadaval äärmiselt laias värvivalikus. Kõik need võimalused ja omadused loovad suhteliselt head tingimused sametit interjööris mitmekülgselt kasutada, ja mitte liiale minna.

Heinaru lisab, et kuigi sametit peetakse üldiselt luksuslikuks kangaks, on seda saadaval ka soodsama hinnaga, mistõttu on see kättesaadav ka hinnatundlikumale kliendile. «Julgustan kõigil kangapoodides, mööblikanga valimisel või valmiskardinaid otsides ikka ka samet üles leida – seda eriti praegusel pimedal ja külmal ajal, kus sameti pehmus käe all on mõnus ja soe,» ütleb ta.

Katsetada tasub mitut moodi

Liiale on sametiga lihtne minna siis, kui soovid kõiki neid eespool mainitud eriilmelisi sametkangaid korraga oma kodus kasutada. Disainer Janne Heinaru sõnul ei saa kindlasti väita, et sametdiivan, sametpadjad, sametist kardinad ja samettoolid oleks tingimata liialdus. «Sametdiivan sametpadjaga kõlab päris mõnusalt, võib-olla võiks neil kahel erinev toon olla, et mõlemad kenasti välja paistaksid,» kinnitab ka Höme sisekujundaja Brette Saar. Tema enda kodus on heleroosa sametpadi hoopis pruunil nahast diivanil ja tulemus on suurepärane. Niisiis tasub proovida ja katsetada, sest esmapilgul sobimatu võib tegelikult väga hästi kokku kõlada.

Lillimägi ütlust mööda on üsna ohutu lähenemisviis, kui panna akna ette sametkardinad ja diivanile samast kangast valmistatud dekoratiivpadjad. «Just nii, nagu me ka riietuses valiks punased küüned ja huuled koos punaste kingadega,» näitlikustab ta.

Kui kasutatud kangad on kõik ühetaolised, on tulemus suure tõenäosusega väga hea. Aga kui on soov ühes toas kasutada eri tegumoega sametkangaid korraga, on küll oht üle piiri minna. «Mina soovitan sel juhul konsulteerida sisekujundajate ja disaineritega või ka sisustuskaupluse töötajatega, kes aitavad leida sobivad kangad, mis omavahel kokku klapivad,» lisab Heinaru.

Väga trendikas on kasutada sametit pehmel mööblil ja nendele mõeldud patjadel, kuid miskipärast on kardinad täiesti kõrvale jäänud. Lillimägi soovitab seda lahendust kindlasti rohkem kasutada. «Sametkardinate raskus laseb neil hästi kukkuda ja paksus hoiab valgust, kui seda ei soovita. Väga hea oleks magamistoas kasutada nii voodipeatsit kui ka kardinaid, mis võiksid olla ühest ja samast sametkangast tehtud, et tekitada ühtne kooslus ja ansambel,» ütleb ta.

Kombineeri nutikalt

Omaette oskusi nõuab sameti kombineerimine teiste kangastega. Samet on materjal, mis ei taha enda kõrvale väga õrna kangast ja seetõttu tuleb hoolikalt jälgida, millise kangaga sametit kokku panna. Kui endal sellele silma väga ei ole ja disaineri abi kasutada ei saa, soovitab Heinaru pigem sametiga tagasi hoida ja kasutada seda ruumikujunduses väiksematel elementidel, näiteks diivanipatjadel. Üheselt on raske nimetada, millise kangaga samet kindlasti kokku ei passi, aga kui midagi välja tooma peab, on see Heinaru sõnul ehk linane: mõlemad on küll jõulised kangad, aga täiesti eri maailmadest. Lillimägi lisab, et kindlasti ei taha samet enda kõrvale ka velvetit, sest mõlemad on pehmed kangad, mis võivad omavahel võistlema hakata.

Saare hinnangul passivad omavahel väga hästi samet ja gobelään – näiteks padjakatete puhul. Tema on oma kodus kombineerinud edukalt ka sametit ja linast: sametist külgkardinad ühes linase läbikumava kardinaga. Seetõttu on tema sõnul raske öelda, et üks asi teisega kindla peale ei sobi – kõik oleneb konkreetsest lahendusest. Lillimägi soovitab sameti kõrval katsetada ka siidi: tulemus jääb suure tõenäosusega väga ilus, sest siid ja samet on teada-tuntud paar.

Värvidest on sameti puhul praegu väga menukad tumesinine, tumeroheline, tumepunane, kuldne, fuksia, türkiis ja beebiroosa. Lillimägi sõnul kombineeritakse palju halli ja vanaroosat sametit. Kindlasti tasub ka sametkanga puhul natuke valida toone hooaja järgi: eriti jõuludega haakuvad sametkangad hästi ja on väga lihtne viis luua luksuslikku sisekujundust.

Foto: VidaPress

Põhjendamatult kardetud kangas

Kuigi ilus ja luksuslik, on samet endiselt paljudes kodudes väga kardetud kangas, sest visalt püsib arvamus, et see korjab enda külge absoluutselt kõik ebemed ja kübemed ning loomakarvad, mis kodus vähegi liiguvad. Eriti skeptiliselt suhtutakse sametkangaga kaetud pehmesse mööblisse, sest selle puhul ollakse sageli täiesti kindlad, et seda tuleb lakkamatult puhastada. «Ma võin julgelt selle müüdi kummutada ja leida siia kõrvale kümneid kangaid, mis koguvad karvu ja prahti enda külge vähemalt sama palju,» ütleb Heinaru.

Tänapäevast sametkangast on töödeldud vastavalt selle kasutuskohale kas antibakteriaalseks, mustust ja vedelikku hülgavaks või isegi masinaga pestavaks, keemilisest puhastusest rääkimata. Leidub ka kallima hinnaklassiga sametit, mis töödeldud väljas kasutamiseks: kangas ei ima niiskust, hülgab vett, kuivab kiiresti ja ei pleegi.

Sametkangast kardavad ja välistavad ka kõik loomaomanikud, kuid neilegi on Heinarul üllatus varuks – sametkangas on väga kassisõbralik, kassid lihtsalt ei kraabi seda. Sellele on väga lihtne selgitus: sametkanga kiud ei ole kassile niimoodi kättesaadavad nagu jämedama koega kangastel, ja seetõttu puudub neil sameti vastu igasugune huvi. Parimal juhul soovivad nad selle peal magada.

Lillimägi ütleb, et kui laste ja loomadega kodu omanik sametit kasutada ikka väga tahab, aga sametkangaga kaetud esemete puhul nende säilimise pärast väike hirm, tasub esemete istumisosad lihtsalt ajutiste pleedidega katta. Sellised katted saab pidupäeval eemaldada ja sameti luksuslikkust täiel rinnal nautida.

Sisekujundusstiilidest sobib samet pigem modernsesse ja luksuslikku interjööri kui maakodudesse. Kõige sagedamini kasutatakse sametist diivanipadjakatteid, vähem näeb sametkattega mööblit ja sametist kardinaid. Heinaru ütlust mööda aga kasutatakse sametit näiteks tüdrukute tubades, kus sameti luksuslikkus pakub suurepärast võimalust printsessilikuks sisekujunduseks.

Sisekujundajad on aga ühel meelel selles, et sameti kõrgaeg on veel ees. Kel vähegi huvi, neil tasub sametit julgelt kasutada – moest ei lähe see niipea.

Sametkanga hooldus

  • Sametkangale üldist hooldusjuhist anda ei saa, sest palju sõltub sellest, kas tegu on puuvillase või sünteetilise sametiga. Alati tuleb tutvuda konkreetse kanga hooldusjuhistega.
  • Puuvillast sametit hooldatakse reeglina keemilises puhastuses. Silmas tuleb pidada, et mida suurema puuvillasisaldusega sametkangas on, seda kapriissem (see tähendab väga kortsuv).
  • Polüestersametit on nii masinaga pestavat kui ka sellist, mida võib vaid keemiliselt puhastada.
  • Kindlasti ei tohi sametkangast puhastada märja lapi või kõva harjaga – tolm läheb just siis sametkanga sisse ja puhtaks seda nii kindlasti ei saa.
  • Olenevalt kangast võib samet olla väga õrn, ja kui seda tihti ning tugevalt puhastada, on oht kaotada kanga õrn karvakestega struktuur.
  • Tolmust on sametesemeid hea puhastada sametist puhastusharjade või tolmuimejaga, millele selleks tarbeks pandud eraldi sametribaga otsik.
  • Mööblile mõeldud samet on tänapäeval tavaliselt töödeldud väga kulumiskindlaks ja sameti karva murdumise pärast selle puhul muretsema ei pea. Varasemaga võrreldes on siin tehnoloogia tugevasti edasi arenenud.
  • Sametkanga vahetamisel peaks mööbli puhul silmas pidama selle kulumisastet: kodukasutusel peaks see olema alates 20 000.
  • Kui valida sametkangas lähtuvalt kasutuskohast õige koostise ja õigete tehniliste näitajatega ja järgida kanga hooldusjuhendit, pakub see pikaaegset silmailu ja mugavust.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles