Söögitoa sisustamine – mida ja kuidas valida?

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sari ROTTERDAM
Sari ROTTERDAM Foto: Home4You

Kuigi pea igas tänapäevases kodus on enamasti avatud köögiga elutuba ning söögituba eraldi ei ole, on kodusisustamisel jätkuvalt üheks teemaks söögitoamööbel ja selle valimine. Kui üks ruum sulab ühte teisega, võibki tekkida kimbatus – millest lähtudes söögilaud, toolid ja muudki esemed valida?

Aastakümneid tagasi tähendas köögilaud väiksemat, köögis asetsevat ja vaid pere kasutuses olevat lauda. Täna, kus köök ja elutuba ühte sulanduvad, on söögilaud ühtlasi paik, mille taga veeta õdusalt aega ka suurema seltskonnaga.

Laua ja toolide valiku kriteeriume on mitu – kuidas see sobitub muu mööbli ja lampidega või kui palju peaks söögitoa komplekt mahutama sööjaid argi- ja kui palju pidupäeval? Vähem tähtis pole ruumi suurus – on materjale, millega ruum visuaalselt ahtamaks tõmbub, ning mööbliesemeid, mis mõjuvad ruumi avardavalt.

Avarust või hubasust

Tasub arvestada lihtsat reeglit – pehmed materjalid ja massiivsed esemed kahandavad ruumis visuaalset avarust, samal ajal kui peened, kuid tugevad, näiteks metall- ja klaasesemed suurendavad seda.

Välistama ei pea siiski üht ega teist. Kombineeri peene ja kerge karkassiga toolid ja laud ning paiguta laua alla vaip. Tulemuseks on hubane ja avar vaatepilt.

Kui söögilaud jääb aga nurka, kuhu valgus ei lange või on ruum lihtsalt väiksemat sorti, loobu vaibast. Elegantsust annavad ka kerge joonega valgustid – põrandalamp või miks mitte laualamp söögilaua kõrval mõjub kindlasti isikupäraselt. Vaba põrandapind peegeldab valgust ja silmale tundubki tuba suurem.

Eelistades massiivsusega pilku püüdvat lauda, seota selle juurde julgelt peenema joonega toolid. Nii pääsevad löögile mõlemad, nii avarus kui ka laua efektne massiivsus.

Sari LISBON
Sari LISBON Foto: Home4You

Mugav ja praktiline

Söögilaud ja toolid on eeskätt praktilised esemed. Neid peaks olema igal pereliikmel mugav kasutada nii, et toit sülle või maha ei kukuks.

Kui söögilaud ja toolid on valitud ühekaupa või erinevatest komplektidest, tasub arvestada toolide ja laua kõrguse suhtega – tooli istumisosa ja laua vahele võiks jääda 30 cm, nii jäävad istuja käed mugava nurga alla. Söögitoamööbli komplektides on sobiva kõrgussuhtega juba arvestatud.

Kindlasti mõõda laua pikkus ja laius. Kui oled võõrustaja, kellele meeldib toiduvalikut laual serveerida, vali pigem laiem köögilaud.

Eelistades soetada laud ning toolid eraldi ja mitte komplektina, vajab mõõtmist ka laua pikkus – arvesta, et 180 cm pikk laud mahutab üldjuhul kenasti kuus tooli. Samas läheb laua otstesse lisatoolide paigutamisega siiski keeruliseks, kuna laual võib jääda taldrikute jaoks ruumi väheks.

Sari TURIN
Sari TURIN Foto: Home4You

Ruum kui tervik

Kui söögitoa laud ja toolid saavad olema avatud köögi ja elutoa vahelisel alal, tuleb mängu ka ruumi üldine stiil. Mugavaim on soetada söögitoa komplekt, mille juurde kuuluvad diivani- ja telekalaud ning tihti lisaks söögitoa kapid ja riiulivalik. Nii hoiad üht joont ning ruum mõjub harmoonilise tervikuna.

Sari WESTBURY
Sari WESTBURY Foto: Home4You

Isikupära saavutad, kui köögilaud ja toolid on valitud erinevatest komplektidest või suisa ükshaaval ning ruum moodustab terviku pigem konkreetsete elementide toel. Ühendajaks võib olla mööbliesemete puitelementide toon, materjalivalik, näiteks metall, või miks mitte kaks ühesugust vaipa, millest üks asub söögilaua all, teine diivani ees.

Leia täiendavaid näpunäiteid, kuidas valida söögitoamööblit ning tutvu valikuga Home4you e-poes. Transport on üle kogu Eesti tasuta – sõltumata toote mõõtudest, kaalust ja hinnast.

Copy
Tagasi üles