Advendiaeg on ukse taga: küünalt põletades tuleb terasel pilgul sentimeetreid jälgida

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küünlad
Küünlad Foto: Pexels / CC0 Licence

Enne esimese advendiküünla süütamist tasub oma kodu ning lähedased ohutuks küünla põletamiseks valmis seada.

Küünlad jagavad pimedal ajal kodudesse valgust ja hubasust. Küünalde hooletu põletamine võib aga tulemöllu majja tuua, mistõttu ongi paslik enne esimese advendiküünla süütamist mõned tuleohutusnõuded üle vaadata. Väike küünlaleek on küll väike, ent järjepideva valveta võib ka väikseim säde tulekahjuks vallanduda.

«Eriti tähelepanelik tuleb olla säraküünalde kasutamisel sisetingimustes ja pigem tasuks seda üldse vältida, sest sädemete pritsimine on kontrollimatu ja kunagi ei tea, kuhu need maanduda võivad. Alati tuleb valvas olla kamina või ahju kütmisel,» märkis Gjensidige kindlustuse kahjukäsitluse osakonna juhataja Maarika Mürk.

Haruldased ei ole näiteks juhud, kus küünaldest süttinud aknalauad ja -raamid või kapid-kummutid on jõulurõõmu asemel kodudesse hoopis põlengud ja tahmakahjustused toonud. Lisaks leidub endiselt kodusid, kus tuppa toodud jõulupuudele pannakse ehteks elusa tulega küünlaid, mis võivad tähelepanematuse korral samuti punase kuke majja kutsuda. 

Keegi meist ei soovi musti jõule, ometigi on If Kindlustuse kahjukäsitluse osakonna juhi Taavi Kiibuse sõnul justnimelt hooletu küünalde põletamine nii mõnelgi pool Eestis pisarad silmanurka toonud.

«Eelmise aasta detsembris registreeriti Ifis kahjujuhtum, kus laps asetas enda õueriided esiku aknalauale, kus põles küünal. Küünlale liiga lähedal olnud riided võtsid mõne aja möödudes tuld ja süütasid omakorda kardinad. Põlengu tagajärjel sai kahjustada nii aknalaud kui puittrepp. Suurem õnnetus jäi õnneks tänu aktiveerunud suitsuandurile ära. Paraku kõik küünlast alguse saanud põlengud alati nii õnnelikult ei lõppe,» rääkis Kiibus.

Küünalde ohutu põletamise ABC:

  • küünalt ega muud tuleohtlikku allikat ei tohi kunagi tähelepanuta jätta - kodunt lahkudes tuleb küünal kustutada;
  • kodust lahkudes on ühtlasi mõistlik siseruumides asuvad elektrilised jõulutuled ja muud sarnased kaunistused vooluvõrgust välja tõmmata;
  • tikud, tulemasin või muu tulesüütamisvahend tuleb lastele mittekättesaadavasse kohta asetada;
  • küünlal ei tohi lasta kunagi lõpuni põleda, tuleb jätta mõnesentimeetrine varu;
  • küünalt tuleb stabiilsel, tulekindlal alusel põletada;
  • kui küünlal on plastikust, kangast või muust põlevast materjalist kaunistused, tuleb need kindlasti eemaldada;
  • küünalt kustutades tuleb veenduda, et leek kustuks täielikult ning taht ei jääks hõõguma.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles