Hämmastav: Setomaal maani maha põlenud maja ehitati ülikiiresti uuesti üles

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: If.ee

Selle aasta alguses süttis elektrisüsteemist Setomaa vallas Igrise külas elava vanapaari kodu ja põles pea täielikult maha. Õnnetus oli õnnelik, sest ükski inimene viga ei saanud ja tänaseks on maja taas ülesse ehitatud.

If Kindlustuse varakahjude grupijuht Lauri Nõu räägib, et tulekahju sai selles kodus alguse elektrisüsteemist ja suure tõenäosusega põhjustas põlengu elektrijuhtmete liigpinge.

Foto: If.ee

«Õnnetuse päeval oli seoses liinitöödega kogu külas elekter ära. Kui peale lõunat elekter tagasi tuli, oli toa seinal pistikupesas kuulda kärgatust ja sein süttis. Elanikud haarasid esimesed ettejuhtunud riided selga ja jooksid majast välja. Tuli levis kiiresti: selleks ajaks, kui päästjad kohale jõudsid, oli maja juba leekides ja midagi enam päästa kahjuks ei olnud,» rääkis Nõu.

Tuleroaks jäänud majast oli taaskasutatav vaid vundament. Hoone ülesse ehitamine kestis ligi pool aastat ja tänaseks on elanikud majja taas sisse kolinud.  

Foto: If.ee
Foto: If.ee
Foto: If.ee

Kaheksa soovitust, kuidas ennetada elektriõnnetust:

  • Lase kontrollida regulaarselt elektriseadmestikku ning teha vajalikke kontrollmõõtmisi.
  • Kodu elektriseadmestik peab olema varustatud õigesti valitud ja töökorras kaitseaparatuuriga, soovitatavalt kiiresti reageerivate automaatkaitselülititega.
  • Koduelektroonika (eriti televiisorid, raadiod, arvutid jms) on tundlik liigpingete, sh eelkõige äikese suhtes. Liigpinge korral tekib lühiseoht, millest võib puhkeda tulekahju või kallis seade hävineda. Seetõttu tuleks elektrisisend varustada liigpingepiirikutega ja ühendada seadmed äikese ajaks vooluvõrgust lahti.
  • Seda, kas paigaldatud elektrijuhtmestik on sobiv, on tihti võimalik näha valgustite pealt. Kui valgus väreleb või vilgub, võib olla viga elektriühendustes. Eriti ohtlikud on vanad alumiiniumsoonega juhtmed, mis oleks soovitatav vahetada vaskjuhtmete vastu.
  • Kui elektrikaitsmed ütlevad tihti üles või nad on kuumenenud, tuleb kohe kutsuda asjatundja riket uurima.
  • Pikendusjuhtme kasutamisel kasutage ainult ühte vajaliku pikkusega juhet, ärge ühendage omavahel mitut pikendusjuhet. Kui kasutad mitmepesalist pikendusjuhet, ühendage sellega vaid väikese võimsusega seadmed.
  • Kasuta õiget elektripirni ja valgustit. Jälgi, et pirn oleks valgustile ettenähtud võimsusega ning vannituppa ja õue oleksid paigaldatud niiskust taluvad valgustid.
  • Ära tee elektritöid ise, vaid kasuta selleks professionaali abi.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles