Kodu ehitamisel teevad inimesed järjepidevalt ühe põhimõttelise planeerimisvea

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pexels.com

Mis on see üks asi, mis peaks kindlasti olemas olema kodus, mille ise ehitad? Enamik inimesi vastab, et seal peaks olema kindlasti piisavalt ruumi. Aga kui palju on piisavalt?

Nimelt selgub, et paljud, kes lõpuks ka oma kodu ehitamiseni jõuavad, ehitavad kodu liiga suureks. Kui miski ei takista, hinnatakse oma soove sageli üle ja lõpetatakse hiiglasliku majalahmakaga, kus palju tarbetut ruumi, vahendab Inhabitat. 

Esiteks on see halb juba majanduslikust seisukohast: mida suurem maja, seda suuremad on selle ülalpidamiskulud. Maja vajab kütmist, hooldamist, koristamist - see kõik nõuab omakorda raha. Mida väiksem maja, seda soodsam seda ka ülal pidada.

Teiseks ei osata kogu selle ruumiga sageli midagi peale hakata. Tihti jääb liiga suureks ehitatud majade sisekujundus naeruväärseks, sest seda on keeruline ja kulukas sisustada. Suurde ruumi on raske juba valida esemeid, mis ei mõjuks avaras toas liiga tillukesena. Liiga suures ruumis ei tunne inimene end ka kuigi hästi.

Maja ehitamisel tasub alati mõelda ka selle peale, et isegi, kui sul on praegu kodu lapsi täis, siis see ei jää nii - kui plaanite ehitatavasse kodusse elama jäädagi, peaks see olema hallatav ka siis, kui paar pärast lapsi kahekesi jääb. 

«Suurem maja ei tähenda alati paremat maja. Koostöös hea arhitektiga tuleks jõuda lahenduseni, kus ruumid on eelkõige nutikalt lahendatud, mitte niivõrd hästi avaraks kavandatud,» seisab portaalis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles