Ettevaatust: dušipeadega kaasnevad terviseriskid võivad tükiks ajaks rivist välja viia (1)

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Dušipeaga kaasnevat terviseriski ei tasu alahinnata.
Dušipeaga kaasnevat terviseriski ei tasu alahinnata. Foto: Shutterstock

Selgub, et dušipea on koduks nii mõnelegi ohtlikule bakterile. 

Colorado Boulderi ülikooli teadlased leidsid 656 analüüsitud dušipealt märkimisväärse hulga baktereid. Euroopas ning Ameerikas samaaegselt läbiviidud uuringu järgi ei ole paljud neist meile küll ohtlikud, ent näiteks mittetuberkuloossete mükobakterite osas tasub meil siiski ettevaatlik olla, vahendab housebeautiful.com.

Mittetuberkuloossed mükobakterid on nimelt resistentsed vees leiduva kloori suhtes, mistõttu on neil soodsam dušipeades oma kolooniaid kasvatada. Kõige mustema stsenaariumi korral võivad dušipeadest edasikanduvad bakterid inimese kopse kahjustada. Teadlased leidsid lisaks, et bakterite kahjulik toime kõigil siiski ei avaldu. Riskigruppi kuuluvad eeskätt pensionärid, nõrgema immuunsussüsteemi ning eelnevalt mõnda kopsuhaigust põdenud inimesed.

Mida tähendab seda koduomanikele?

Teadlaste sõnul ei ole paanikaks ning kümblemisest loobumiseks põhjust. Küll aga panevad asjatundjad südamele, et inimesed oma dušipäid aeg-ajalt puhastada ei unustaks. Äädikas peaks nende sõnul olema piisavalt tõhus, et hävitada kõik bakterid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles