Fotod: Eesti kodu õhksoojuspumba sisemusest tuli päevavalgele õõvastav leid (6)

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhksoojuspumba hooldamine.
Õhksoojuspumba hooldamine. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kliimaseadmeid hooldav Eesti ettevõte avastas hiljuti ühe kodu õhksoojuspumba siseosast väga õõvastava vaatepildi: sinna oli surnud trobikond hiiri.

Foto: Kliimameedik
Foto: Kliimameedik

Õhksoojuspumbast hoolduse käigus päevavalgele tulnud hiired olid ettevõtte Kliimameedik esindaja sõnul juba mõnda aega surnud olnud. Tehnikute jaoks oli tegu esmakordse leiuga. «Kui hiirte väljaheiteid on vanemates majades õhksoojuspumpadest meil ennegi välja tulnud, siis päris hiirte avastamine oli esimene kord,» räägib ettevõtte esindaja.

Tegemist on murettekitava olukorraga ja seda mitmel põhjusel. Esiteks on see otseselt väga tuleohtlik olukord, teiseks lenduvad õhksoojuspumbast hiire väljaheite osakesed ja samuti lagunevate hiirte jäänused. «Sellist ringlevat õhku ei sooviks ilmselt keegi oma koju. Lisaks põhjustavad sellised «lisandid» meie õhus probleeme hingamisteedes, samuti võivad need põhjustada astmat-allergiat,» räägib ettevõtte esindaja.

Õhksoojuspumpade hooldamisest teab keskmine kasutaja kahjuks ainult nii palju, et aeg-ajalt tuleks tolmuimejaga puhtaks tõmmata sisemised filtrid. Sellest, et pumpasid võiks ka pesta, pole siinne kasutaja sageli kuulnudki. Ka pumba sisefiltreid võiks paari-kolme kuu järel korralikult pesta. Põhjalikumat pesu võiks teha iga paari-kolme aasta järel.

Puhastamine on vajalik juba seetõttu, et seadmele kogunev tolm vähendab aegamisi õhksoojuspumba jõudlust ja vähendab siseõhu kvaliteeti. Samuti suurenevad nii aegamisi elektriarved. Hooldamise käigus ei tohi kindlasti unustada aeg-ajalt ka pumba välisosa üle vaatamast, nagu on Postimehele varem rääkinud Kliimamarketi tegevjuht Marek Kram. Puhastamata pump on lisaks kõigele ka tuleohtlik.

Õhksoojuspumba regulaarne puhastamine aitab kindlasti vältida ka pildil nähtavaid ebameeldivaid üllatusi.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles