Eesti kodudes väga menukale esemele tehakse petlikku reklaami

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: VidaPress

Eesti kodudes väga kõrgelt hinnatud soolalambile tehakse üsna eksitavat reklaami justkui oleks see tervisele kasulik. See pole päriselt tõsi.

Himaalaja soolalambid on väga menukad, sest need loovad ruumi õdusa roosa valguse ja aitavad väidetavalt igasuguste erinevate hingamisteede vaevuste puhul, samuti peaks need vähendama nahaärritust. Mõnus valgus on neil tõepoolest. Reklaami viimane osa on aga suures osas tühi jutt, vahendab House Beautiful.

Pulmonoloog David A. Beuther ütleb, et tegemist on paraku tõesti reklaamjutuga, millel pole mitte mingisugust teaduslikku tagapõhja. Uuringud näitavad, et igasugu õhupuhastajad ja muud taolised tooted ei aita hingamisteede haigusi leevendada. Paljud astmahaiged on soolalampidest abi lootnud, kuid see jääb tulemata.

Samuti ei ole ühtki teaduslikku uuringut, mis tõestaks, et soolalambid aitavad ravida näiteks ekseemi. Või vähendada depressiooni ja parandada meeleolu, nagu samuti väidetud on.

Foto: pixabay.com

Arstid on üldiselt seda meelt, et tervisehädadele abi otsides tasub soolalambile kuluv raha pigem kokku hoida ja see tõestatud toimega ravimitesse investeerida.

See aga ei tähenda nagu ei võiks soolalampi kodus sisustuselemendina kasutada. Sellest eralduv omapärase värviga valgus meeldib paljudele, soolalampi kasutatakse sageli ka laste magamistubades öölambina. Selleks sobib selle mahe valgus suurepäraselt. 

Niisiis - kui tunned, et sinu pimedatesse sügisõhtutesse toob soolalamp mingitsorti leevendust, ei ole teadusliku tõestuse puudumine kindlasti põhjendus, miks seda oma kodus kasutada ei tohiks. Meeles tuleb aga pidada seda, et sellesse ei tohi suhtuda kui ravimisse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles