Valitsus toetab väärtuslikul põllumaal ehitamise keelamist

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: city24.ee

Valitsus toetas neljapäevasel istungil eelnõud, mis raskendaks väärtusliku põllumajandusmaa sihtotstarbe muutmist ja seaks sellele ehituspiirangud.

Maaelu ja põllumajandusturu korraldamise seaduse muutmise ning sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu küll avati aruteluks, kuid mis võeti siiski esitatud kujul vastu, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Väärtuslikku põllumajandusmaad käsitleva õigusliku regulatsiooni kehtestamise eesmärk on tagada kõrge viljakusega põllumajandusmaa ja selle mullastiku kui taastumatu ressursi õiguslik kaitse ning nende maade jätkuv kasutamine põllumajanduses, on valitsuse kommunikatsioonibüroo varasemalt teatanud.

«Väärtusliku põllumajandusmaa õiguslik kaitse on üha olulisem, sest koos maailma rahvaarvu suurenemisega kasvab ka vajadus toidu järele. Siiani on olnud võimalik põllumajandusmaid laiendada, kuid tänaseks on need võimalused enamasti ammendunud. Seetõttu peab tähelepanu pöörama väärtusliku põllumajandusmaa kui peamise toidutootmise ressursi kaitsele ja säilitamisele,» märkis maaeluministeerium.

Eelnõu kohaselt kavandatakse koostöös kohalike omavalitsustega maksimaalselt piirata väärtuslikule põllumajandusmaale ehitamist, nende maade metsastamist ning maatulundusmaa sihtotstarbega katastriüksuse sihtotstarbe muutmist. Lisaks tagatakse ülevaade kogu põllumajandusmaa üle põllumajandusmaa massiivide kaardil, mis koostatakse aasta jooksul pärast seaduse kehtima hakkamist.

Eelnõu on ringelnud juba pikalt, esimese versiooni saatis maaeluministeerium teistele ministeeriumitele kooskõlastamiseks juba kaks aastat tagasi, tahtes selle jõustada 2017. aasta suvest.

Tunamullu lükkas rahandusministeerium väärtusliku põllumajandusmaa reformi kava suuresti tehnilistel põhjustel esialgu tagasi, ent viitas toona muuseas, et riigil pole reformiks vajaliku IT-arenduse rahastamiseks vahendeid ning soovi korral peaks ministeerium need ise leidma. Toona oli võimul veel Reformierakonna juhitud valitsus ning rahandusministeeriumit juhtisid Sven Sester ja Arto Aas.

Uuele kooskõlastusringile saatis maaeluministeerium eelnõu 2017. aasta augustis. «Väärtusliku põllumajandusmaa kaitsmine õigusaktide tasandil on üha olulisema tähtsusega, kuna koos maailma rahvaarvu suurenemisega kasvab ka vajadus toidu järele,» ütles maaeluminister Tarmo Tamm toona pressiteate vahendusel.

Teemat peab oluliseks ka Euroopa Parlament, mille hinnangul kuuluvad maa, selle haldamine ja linnaehituseeskirjad liikmeriikide pädevusse ning mis on kutsunud riike üles oma riiklikes meetmetes paremini arvesse võtma põllumajandusmaa kaitset, haldamist ning maatehinguid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles