Maakler: üürniku lemmikloomaga tasub pisut tutvust teha

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üürniku lemmikloomaga tasub tutvust teha.
Üürniku lemmikloomaga tasub tutvust teha. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Üürileandjate hirmud lemmikloomade ees võivad kujuneda asjatuks, kui teha veidi tutvust lemmikloomaga ning leppida kokku kahekordses tagatisrahas.

Üürikorterite kuulutuste juures on tihtipeale märge, et lemmikloomad pole lubatud. Kardetakse, et loom võib tekitada kahju, hoolimata sellest kuivõrd sõnakuulelik korterisse koliv loom on. Lemmiklooma omanikel on aga sageli oluliselt suurem vastutustunne, muutes üürileandja hirmude silmad seetõttu asjatult suureks.

«Kui üürnik võtab vastutuse pidada lemmiklooma, võtab ta ka vastutuse võimaliku kahju tekkimise eest – seega ei tohiks lemmiku olemasolu keeldumiseks põhjust anda,» arvas Arco Vara maakler Margit Sults. Kõige enam kardetakse, et kass või koer rikub sisustuse, kahjustab seinu ja põrandaid, jätab korterisse ebameeldiva lõhnama või häirib oma käitumisega naabreid. Kuidas leida läbirääkimistes kuldne kesktee?

Kahjud korvab üürnik

Sults soovitab korterit üle andes koostada põhjalik üleandmis-vastuvõtmisakt ning märkida sellesse võimalikult detailselt korteri ja selles oleva mööbli seisukord. Sellele tasuks lisada ka fotod ning esemete hinnanguline väärtus. «Lepingule alla kirjutades võtab üürnik vastutuse kahjud korvata ning anda lepingu lõppedes korter üle sama heas seisukorras kui seda vastu võttes,» rääkis Sults. 

Kahekordne tagatisraha

Sultsi sõnul näitab praktika, et enamik korteriomanikke valib variandi, kus lemmikloomaga üürnikult küsitakse kahekordset tagatisraha. Kui hiljem peaks selguma, et midagi on tõepoolest rikutud, saab omanik uued asjad soetada tagatisraha arvelt.

Lemmiklooma iseloom võib üllatada

«Kui üürniku lemmikloomaga pisut «tutvust teha», võib selguda, et hirmul on suured silmad,» märkis Sults. Maakler julgustab üürileandjaid küsima looma iseloomustust, tõu kirjeldust ja pilte. Võimalusel uurida ka üürniku eelmise elukoha omaniku muljeid ja tagasisidet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles