Kogu tõde välisjalanõudega toas käimisest

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kingavaba kodu pooldajatel tasub kergendatult hingata.
Kingavaba kodu pooldajatel tasub kergendatult hingata. Foto: Pexels / CC0 Licence

Välisjalatsitega toas käies toome oma kodudesse mustuse ja haigustekitajad. Karm reaalsus on teadlaste sõnul aga veelgi murettekitavam.

Inimesed üle kogu maailma jagunevad üldjuhul kahte leeri – on neid, kes astuvad silmagi pilgutamata välisjalanõudes otse tuppa, ent leidub ka neid, kes piinliku täpsusega oma vahetusjalanõusid ka külas käies kaasas kannavad. Läänemaailmas, erinevalt meil levinud tavadest, lihtsalt puudub traditsioon ja otsene vajadus jalatsite pidevaks äravõtmiseks. 

Kingavaba kodu pooldajatel tasub aga nüüd kergendatult hingata, vahendab realtor.com. Mikrobioloogid Arizona ülikoolist on nimelt välja selgitanud päeva jooksul inimese jalanõudele kinnituva bakterite hulga. Teadlaste sõnul võib inimene ühe päeva jooksul koguni üheksa erinevat bakteriliiki üles korjata. Ühelt jalanõult võib uuringute kohaselt leida kuni 421 000 bakterit, eesotsas kolibakteriga. 

Hiljuti läbiviidud Houstoni ülikooli uuringu järgi on aga lausa 26 protsenti inimese jalanõudest nakatunud kõhuvalu ja kõhulahtisust põhjustava bakteriga Clostridium difficile. Uuringutest selgub, et suurimaks riskigrupiks on siinkohal väikelapsed ja pensionärid, kelle veidi nõrgem immuunsussüsteem ei pruugi sellise hulga bakteritega toime tulla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles