Lükandukse suur miinus, millest väga vähe räägitud on

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: VidaPress

Isetehtud lükanduksed on interjööris väga moes, eriti eelistatakse neid kohtades, kuhu tavaline uks lahti käima ei mahu. Sealt tekivad aga probleemid, millest väga vähe räägitakse.

Pinterestist tormijooksuga maailma vallutanud niinimetatud barn door näeb väga hea välja ja muudab interjööri palju kodusemaks. Paljud kasutavad seda kitsastes esikutes, kus tavalise ukse jaoks ruumi napib, näiteks vannitoa ukse asemel. Sealt algavad aga probleemid, kirjutab Apartment Therapy.

Nimelt peab sellist tüüpi lükanduks kinni palju vähem helisid kui tavaline uks ja tekitab seeläbi palju ebamugavaid olukordi. Portaal võrdleb selle ukse helikindlust kardinaga - pole päris sama, aga ega väga palju vahet ka pole. Ja kõik, mida sa selle ukse taga ette võtad, on kuulda kõigile, kes samal ajal ümberkaudsetes ruumides viibivad.

Helikindluse poolest on seega tegelikult tegemist ebasobiva uksega igale ruumile, mille puhul on oluline kas sealt kostvaid või sinna kostvaid helisid summutada. Näiteks kui soovid lasta lastel hommikuti kauem magada, ei ole säärasest uksest kasu, sest kõik ülejäänud elamise helid kostavad läbi lükandukse neile tuppa kätte. Rääkimata sellest, et sageli on säärased uksed nii lärmakad, et toas magavad inimesed ärkavad juba selle liigutamise peale.

See ei tähenda, et säärast lükandust üldse kasutama ei peaks - ikka võib. Aga hoolega tasub läbi mõelda, millise ruumi ette see paigaldada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles