Põhjamaine kodu ei tähenda kindlasti vaid kriitvalgeid seinu

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skandinaaviapärase kodu taust on küll hele ja helge, kuid värvid mööbli ja tekstiilide näol on sellises elamises täiesti olemas.
Skandinaaviapärase kodu taust on küll hele ja helge, kuid värvid mööbli ja tekstiilide näol on sellises elamises täiesti olemas. Foto: VidaPress

Põhjamaine sisekujundus on Eestis juba mitu aastat väga menukas, kuid samal ajal leidub sellel ka palju vastaseid, kes disaini heledust haiglapalatile sarnaseks põlgavad. Tegelikult peidab säärane interjöör endas palju enamat.

Tõsi ta on, et põhjamaise disaini põhiiseloomustajaks on helgus, kergus ja valgus. Pole ka imestada – valget aega on meil siinkandis vähe, nii et meie interjöörid ei saa kunagi liiga heledad olla. Kuid hele on reeglina vaid taust ja selle valge tausta elavdamiseks kasutatakse kontraste julgelt – peamiselt puiduvärvi ja musta.

«Skandinaavia stiil mõjub helgelt ja rahulikult, kuna põhiline värvigamma on heledates värvitoonides. Peamiselt kasutatakse valge ja halli varjundeid,» selgitab sisekujundaja Ester Penjam. Et värvivalik on tagasihoidlik ja taust hele, on head kujundust lihtne saavutada ka inimesel, kes muidu kujundajana väga osav pole.

Penjam lisab, et põhjamaisele sisekujundusele on iseloomulikud looduslikud materjalid ja õhuline mööbel. Olenevalt eelistustest saab eri ajastute mööbli ja dekoratsioonidega muuta ruumi stiili kas minimalistlikumaks või romantilisemaks.

Sisekujundaja Victoria Rüütli sõnul on põhjamaine sisekujundus pigem tagasihoidlikum, aga hubane. «Olulisel kohal on praktilisus – tihtilugu kombineeritakse uute mööbliesemetega maitsekalt disainitud funktsionaalsust lisavaid DIY-projekte või väärikat vanakraami,» ütleb ta.

Põhjamaine rahvas hindab kõrgelt aegumatut disaini ja käsitöö kvaliteeti, seega on sääraselt sisustatud kodus esemed, mis kestavad kaua ega ole nii lihtsasti asendatavad.

Foto: VidaPress

Värve ei pea välistama

Sarnase interjööri ihalejal tuleks esmalt läbi mõelda, milline on kodu, kuhu selline sisekujundus minema peab: kas tegemist on uue või vana hoonega. Vanal majal on tihti olemas laudpõrand ja selle võiks võimalusel taastada. «Põrandakattematerjal võiks igal juhul olla naturaalne,» ütleb Penjam. Sama põrandakate võiks olla kõigis ruumides, see loob tervikliku kujunduse ja kodust jääb visuaalselt avaram mulje.

Seinte kujundamisel tasuks Penjami ütlust mööda eelistada valget või pastelseid, aga ka halle toone, mida siis täiustada eelpool nimetatud aktsentvärvidega, näiteks musta ja puidutooniga. Põhjamaise sisekujunduse juurde sobivad seinakatteks kindlasti ka tapeedid: konkreetsema joonega, kui igatsed rangemas stiilis kujundust, lillelised-romantilised aga siis, kui tahad saavutada maalähedasemat tulemust.

Rüütli kinnitab, et värvide poolest on tegu pigem heledaid pindu armastava stiiliga, kuna põhjamaades on pikalt pime ja hämar – valge peegeldab ja teeb ruumid avaraks ning helgeks. «Valge ei pea samas olema täitsa valge, väga mõnusalt mõjuvad õrnalt hallika või beeži varjundiga valged, mis lisavad just seda hubasust ja päikselisust, mida näeme soojana tunduvates valgetes kodudes,» soovitab ta. Kes tahab astuda sammu valgetest ja hallidest eemale ning lisada värve, neil tasuks proovida pastelseid ja murtud toone. «Praegu võiks välja tuua terrakota, puudriroosa, mürkrohelise ja sinakas-rohelised toonid,» ütleb Rüütli.

Hea nipina soovitab ta kasutada seintel või laes puitu kitsaste minimalistlike lamellidena, mis mõjub moodsalt, kuid tekitab samas mõnusa puhkusemajakese meeleolu.

Eesmärk on tekitada väheke kulunud ja boheemlaslikult hooletuna näiv ruum, kuid tegelikult siiski läbimõeldud interjöör.

Rõhk on naturaalsusel ja looduslähedastel materjalidel.
Rõhk on naturaalsusel ja looduslähedastel materjalidel. Foto: pexels.com

Mööbel olgu lihtne, aga kvaliteetne

Tulenevalt põhjamaise stiili praktilisusest tuleks Penjami sõnul sellise kodu sisustamisel eelistada vastupidavat, naturaalset ja ajatut mööblit. «Kui endal pole alles vana mööblit, mida restaureerida, siis tasub otsida taaskasutatud mööblit. Vana mööbel on omaette väärtus,» soovitab ta julgelt järelturu poole vaadata. Parima kujunduse saamiseks ei pea kiirustama, sest õige ese leiab su ise üles, aga selleks võib minna aega. Seda, et niimoodi järelturult otsides pilt kirjuks läheb, ei tasu kujundaja sõnul peljata: põhjamaise sisekujunduse mööbel võikski pärineda erinevatest sarjadest, aga olla hoolikalt kokku valitud.

Ka Rüütli soovitab vaadata järelturule või vanavanemate juurde, kust võib koju leida silmatorkavaid mööbliesemeid. Samas ei tasu kindlasti välistada ka uut kvaliteetset toodangut. «Põhjamaises kujunduses hinnatakse mööbli lihtsat vormi ja puhast joont. Põhirõhk on kvaliteedil ja erilisematel käsitööna valmistatud toodetel, vähem üritatakse kasutada masstootmist, kuna tõusvas joones on muutunud oluliseks teadlik kaalutletud ostlemine ja slow design,» ütleb Rüütli.

Kindlasti tasub põhjamaise kodu sisustamisel meeles pidada meie oma andekaid disainereid: Warm North, Woodman, Tamma Design, Pulo disain, Radis ja Oot-Oot. Välismaistest tegijatest Muuto, Hay, Normann Copenhagen, & Tradition, lisaks leidub palju omanäolist poodides Nordic Design Home, Hunterior, H&M Home, Furgner.

Värve tuuakse sisse pehmemööbli ja tekstiilidega.
Värve tuuakse sisse pehmemööbli ja tekstiilidega. Foto: pexels.com

Pööra tähelepanu detailidele

Arvestades seda, et põhjamaise interjööri taust on tagasihoidlik, võiksid detailid olla hoolikalt valitud ja põnevad. «Olulisel kohal on valgustid. Mida rohkem erinevaid valgusteid, seda hubasem ja põnevam interjöör,» ütleb Penjam. Pehmust lisavad kindlasti vaibad, pleedid ja dekoratiivpadjad. Aknakattena tasuks eelistada õhulisi ja valgust läbilaskvaid maani või põrandal voogavaid kardinaid. Ka suured peeglid võivad sellises interjööris olla täitsa omal kohal, sest avardavad ruume. Rüütli soovitab sel juhul peeglitega mängida – need ei pea olema sugugi kandilised, nagu tüüplahendusena nägema kipume.

Samuti sobivad ühetoonilistele lagedatele seinapindadele kõnekad ja pigem suuremõõtmelised kunstiteosed või galeriiseinad. Kodusust lisavad ka väikesed fotod ja maalid, aga neid peaks siis osavalt grupeerima, näiteks paigutama need spetsiaalsetele pildiriiulitele.

Rüütli sõnul on väga stiilipuhas eksponeerida esemeid punutud või metallist korvides, lahtistel stangedel ja riiulitel. «Kui muidu on interjöör pigem hele, siis just aksessuaaridega saab kerge vaevaga lisada värvi, olgu selleks padjad, vaibad, väikemööbel, pildiraamid või mõni muu isiklik ese – muide ka värvilised põneva geomeetriaga nõud on väga lahe element,» soovitab ta.

Magamistuppa sobivad sellise interjööri puhul kindlasti linased materjalid.

Foto: pexels.com

Pea kindlasti piiri

Kõige sagedamini minnakse skandinaaviapärase sisekujunduse loomisel alt sellega, et asjadega kiputakse liialdama. «Kuna skandinaaviapärast stiili peetakse minimalistlikuks, ei tohiks kasutada liiga palju erinevaid detaile,» ütleb Penjam. Ka erksad värvid ja kunstmaterjalid ei ole siin omal kohal, samamoodi tumedad toonid: üldmulje peaks jääma siiski hele ja valgusküllane.

Rüütli toob aga välja, et oht varitseb ka skaala teises otsas: minnakse liiga minimalistlikuks ja steriilseks, nii et kodust kaob hing ja hubasus. «Peamine eesmärk põhjamaise kodu juures on mitte liiga palju, mitte liiga vähe. Enne uue mööbli või aksessuaari ostmist küsi alati endalt, miks seda vaja on,» soovitab ta.

Kindlasti ei pea minimalistlik põhjamaine interjöör olema igav. Siin on täiesti oma koht kiiksuga esemetel, näiteks põnevamustrilisel tapeedil. Seda peab lihtsalt oskama kasutada nii, et ei mindaks liiale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles